Antena 3 CNN Actualitate România rămâne fără vaccinul împotriva tuberculozei până la sfârşitul anului (VIDEO)

România rămâne fără vaccinul împotriva tuberculozei până la sfârşitul anului (VIDEO)

România rămâne fără vaccinul împotriva tuberculozei până la sfârşitul anului (VIDEO)
22 Apr 2010   •   20:33

România rămâne fără vaccinul împotriva tuberculozei până la finalul anului. Atât va mai dura până când Institutul Cantacuzino va primi din nou aprobarea de fabricaţie pentru serul necesar nou-născuţilor.

Aşa cum s-a întâmplat şi în alte cazuri, singura soluţie e să cumpărăm din străinătate. Această fiolă de vaccin, produsă de Institutul Cantacuzino nu se mai găseşte în nici un spital din ţară. Şi ea îi protejează pe nou-născuţi de TBC. În maximum 10 zile, eticheta va fi scrisă în maghiară, pentru că vecinii noştri ne vor dona 20.000 de doze.

Acestea vor ajunge în Timiş, Arad şi Bihor. În paralel vor începe şi procedurile de licitaţie pentru achiziţionarea a circa un milion de doze. Pentru ca în spitale să se găsească din nou vaccin românesc vor mai trece cam opt luni. Abia atunci Institutul Cantacuzino ar putea relua producţia. Angajaţii se tem însă de ce e mai rău - distrugerea Cantacuzino. Şi de aceea, ei au protestat joi.

Sunt copii nevaccinaţi la ora actuală. Sunt părinţi care nu-şi permit să-şi scoată copiii afară din casă. Toţi angajaţi manifestă pentru distrugerea Cantacuzinoului

Asta au strigat pe o singură voce peste o sută de angajaţi. După ce a fost închis, institutul a trebuit să returneze ministerului 8 milioane de lei, bani pentru vaccinul antipandemic nelivrat. Aşa că s-a trecut la negocieri.

?Există orice risc. Şi de ajunge în incapacitate de plată. Nu este o situaţie uşoară a institutului?, a declarat Gabriel Ionescu, directorul Institutului Cantacuzino.

Şi, cu fiecare zi în care la Institut se şomează, situaţia în maternităţi devine din ce în ce mai disperată. Copiii au nevoie de vaccinul împotriva TBC, pe care părinţii nu-l găsesc nicăieri. Şi au apărut deja cazuri de îmbolnăviri la nou-născuţi.

Numai în judeţul Cluj, 1.500 de bebeluşi au fost externaţi fără să fie vaccinaţi împotriva tuberculozei. Iar singurul sfat pe care medicii pot să-l dea părinţilor e să-şi ţină copiii în casă.

Stocurile pentru vaccinul care apără copiii de difterie, tetanos, tuse convulsivă şi poliomielită sunt aproape de zero. Ministerul Sănătăţii nu a finalizat nici acum licitaţia în urma căreia să desemneze furnizorul.



Observator

×
Subiecte în articol: vaccin tuberculoza
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close