Antena 3 CNN Actualitate România a primit un raport de ţară devastator de la Comisia Europeană | Ce ni se cere

România a primit un raport de ţară devastator de la Comisia Europeană | Ce ni se cere

Comisia Europeană a publicat raportul de țară pentru România, cu măsuri dure pentru populație. Iată ce ni se cere.

de Claudia Popovici    |    24 Mai 2023   •   16:51

Oficialii de la Bruxelles recomandă statului român să elimine subvențiile la energie până la finalul acestui an.

Acest demers ar însemna niște costuri de nesuportat pentru populație, pentru firme, având în vedere ceea ce se întâmplă pe piața energiei.

Rămâne de văzut care va fi decizia Guvernului, pentru că spun surse guvernamentale, că în acest moment Guvernul nu ar fi luat o decizie cu privire la eliminarea acestor subvenții, deși Comisia Europeană recomandă în raportul prezentat că ar trebui să renunțe statul român la aceste subvenții privind energia, aceste subvenții privind plata facturilor la energie și nu este singura recomandare pe care o fac aceștia.

În primul rând, aceste subvenții ar trebui eliminate până la finalul acestui an, iar dacă, spune Comisia Europeană, vor crește din nou prețurile, atunci ar trebui găsită o soluție doar pentru persoanele vulnerabile și nu pentru toți cei care plătesc facturile pentru energie și gaze naturale.

Pe de altă parte, mai recomandă Comisia Europeană și chestiuni legate de impozitul progresiv.

Citeşte şi: Condițiile Comisiei Europene pentru eliminarea plafonului la pensii în România

În acest sens spune Comisia Europeană ar trebui ca acest impozit progresiv să fie introdus în perioada imediat următoare. Știm că țara noastră a discutat despre introducerea impozitării progresive, însă nu a ajuns la un consens până în acest moment.

Pe de altă parte, Comisia Europeană recomandă și alte chestiuni din domeniul economic, și anume reducerea dependenței de combustibil fosil și accelerarea în ceea ce privește consumul de energie verde.

Energie regenerabilă, proiect prin care România s-a angajat, prin RePower să îl implementeze. Tot Comisia Europeană spune că România ar trebui să se focuseze mai mult pe implementarea programului RepowerEu, și anume introducerea energiei verde regenerabile și reducerea de combustibil fosil.

Vom vedea însă cât de repede vom putea aplica toate aceste măsuri prezentate de Comisia Europeană și cât de repede vom fi în stare să aducem la zi tot ceea ce ne cere Comisia Europeană în acest raport de țară. 

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana raport
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close