Antena 3 CNN Actualitate România nu a cerut renegocierea PNRR. Eșecul eliminării pensiilor speciale ne-ar putea costa scump

România nu a cerut renegocierea PNRR. Eșecul eliminării pensiilor speciale ne-ar putea costa scump

Politicienii români care au tot anunțat renegocierea PNRR nu au făcut altceva decât să arunce praf în ochii lumii. Comisia Europeană, într-un răspuns oficial către Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) arată că nu a fost cerută nicio renegociere a PNRR de către România.

România nu a cerut renegocierea PNRR. Eșecul eliminării pensiilor speciale ne-ar putea costa scump
Sursa foto: gov.ro
de Violeta Moroianu    |    01 Mar 2023   •   11:12

Comisia Europeană a transmis FACIAS că partea română nu a cerut oficial nicio revizuire sau renegociere a PNRR, în condițiile în care guvernanții români au afirmat, în repetate rânduri, că discuțiile pe această temă sunt deja începute.

"În sfârșit, vă rugăm să rețineți că România nu a înaintat oficial o propunere de renegociere a PNRR", a explicat reprezentantul Comisiei Europene în răspunsul oficial transmis către FACIAS.

FACIAS solicitase să afle dacă există consecințe pentru faptul că nici până astăzi nu au fost eliminate pensiile speciale.

"Răspunsul Comisiei Europene a fost unul îngrijorător cu privire la consecințele nerespectării acestui angajament și a arătat, negru pe alb, că declarațiile politicienilor români referitoare la renegocierea PNRR au fost doar simple declarații de presă pentru publicul român.

FACIAS a semnalat faptul că nu a fost adoptată o nouă lege a pensiilor, așa cum statul român și-a asumat prin PNRR. Mai precis, legea privitoare la pensiile speciale trebuia emisă până la data de 31 decembrie 2022, însă acest demers a rămas în continuare doar la nivel de proiect legislativ.

Potrivit răspunsului Comisiei Europene, nerespectarea angajamentelor asumate prin PNRR conduce automat la blocarea celei de a treia cereri de plată pe care România trebuie să o înainteze până la 31 martie 2023. România pierde astfel sume colosale nerambursabile ce puteau fi folosite pentru investiții de anvergură", arată FACIAS într-un comunicat de presă.

×
Subiecte în articol: PNRR FACIAS
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close