Antena 3 CNN Actualitate România, menționată într-un reportaj francez despre baza de la Cincu: "Dacă vrei pace, trebuie să te pregătești de război!"

România, menționată într-un reportaj francez despre baza de la Cincu: "Dacă vrei pace, trebuie să te pregătești de război!"

În aceste vremuri tulburi, oamenii din localitatea românească Cincu au un motiv de liniște: militarii străini staționați în acestă așezare de 1.500 de locuitori vor fi suplimentați până la sfârșitul anului, relatează Le Figaro.

România, menționată într-un reportaj francez despre baza de la Cincu: "Dacă vrei pace, trebuie să te pregătești de război!"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Mai 2022   •   17:20

Alianța Nord-Atlantică și-a intensificat, recent, prezența militară în România.

Această prezență tinde să devină permanentă, în cadrul eforturilor de consolidare a apărării Flancului Estic al NATO, în contextul războiului pornit de Rusia, menționează publicația franceză.

Le Figaro: Francezii și-au instalat cartierul general la Cincu pentru cel puțin cinci ani

"Situată la o altitudine cuprinsă între 400 și 700 de metri, tabăra de antrenament aflată la ieșirea din localitate este un fost poligon militar al armatei române, care a devenit cel mai mare teren de manevre al forțelor NATO prezente în România.

Având peste 50 de kilometri pătrați, baza de la Cincu deține toate instalațiile necesare pentru exerciții și scenarii de luptă NATO.

De aproximativ două luni, aici au loc de trei ori pe săptămână antrenamente de mare intensitate, cu participarea militarilor francezi, belgieni, români, polonezi și americani.

Franța, națiune-cadru a Forței de Reacție Rapidă a NATO desfășurată în România, a decis să-și instaleze cartierul său general la Cincu, pentru o durată de cel puțin cinci ani", relatează corespondentul ziarului Le Figaro.

Militar polonez la Cincu: "Suntem pregătiți pentru orice scenariu"

"Postul meu de comandant urmează să fie transferat de la Constanța la Cincu. Această mobilizare efectuată de urgență la sfârșitul lunii februarie 2022 este pe cale să se transforme într-o forță cu prezență permanentă (...) până la stabilizarea situației.

Este o decizie luată de șeful Statului Major al armatei franceze, generalul Thierry Burkhard, şi de președintele Republicii, Emmanuel Macron", declară pentru Le Figaro colonelul Minguet, comandantul grupului tactic franco-belgian.

Exercițiile militare se desfășoară într-un cadru natural deosebit, aproape de zonele folosite pentru pășunat.

"Presiunile sunt din ce în ce mai mari, nivelul de instrucție a crescut, ne antrenăm mai des și sunt mai multe exerciții", explică locotenentul Valentin, comandantul contingentului român din zonă.

Omologul său polonez, comandantul Przemyslaw, spune că este mândru să facă antrenamente alături de "frații români și francezi".

"Sunt militar de 22 de ani. Dacă vrei pacea, trebuie să te pregătești de război. Noi suntem pregătiți pentru orice scenariu", explică el.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Francezii spun că la Cincu se mănâncă mai bine decât la Kogălniceanu

Francezii apreciază bucătăria românească de la Cincu, considerând-o mult mai bună decât cea a americanilor din Baza aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanța, după cum spune caporalul Nicolas.

În timp ce se bucură de gastronomia locală, forțele militare franceze se instalează durabil în România, la Cincu, pentru a proteja mai bine această zonă situată pe Flancul de Est al Alianței Nord-Atlantice.

De o săptămână, un detașament francez de geniu format din 135 de militari, ce va fi ajutat în curând de belgieni, olandezi și români, urmează să lucreze non-stop pentru a construi aici până la sfârșitul lunii octombrie cea mai mare bază NATO din regiune.

Peste 1.000 de militari, dintre care 700 francezi și 300 belgieni (prin rotație cu 300 de olandezi) se vor afla aici în permanență.

"Avem misiunea de a construi această bază înainte de venirea iernii, pentru a permite concretizarea solidarității franco-române. Se trece de la o prezență temporară la ceva mai durabil, astfel încât Franța și națiunile partenere să poată îndeplini misiunile strategice decise la nivel politic", arată locotenent-colonelul Clement, responsabil de lucrări.

Trupele franceze vor menține cel puțin o companie și în apropiere de Constanța, iar antrenamentele vor continua în mai multe baze din România, se mai spune în materialul publicat în Le Figaro.

Galerie foto: tehnică militară din SUA, România și alte state NATO, desfășurând exerciții sau aflându-se în tranzit către baza de la Cincu, în diverse momente pe parcursul anului 2021

×
Subiecte în articol: România Cincu NATO pace razboi
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close