Antena 3 CNN Actualitate Motivul pentru care juriul din România a fost eliminat de la Eurovision: ”O asemenea neregulă este fără precedent!”

Motivul pentru care juriul din România a fost eliminat de la Eurovision: ”O asemenea neregulă este fără precedent!”

Apare încă o reacție a Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU) în cazul scandalului de la Eurovision. EBU a prezentat modul în care au votat cele șase state a căror jurizare la Eurovision a fost anulată - Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino.

Motivul pentru care juriul din România a fost eliminat de la Eurovision: ”O asemenea neregulă este fără precedent!”
Sursa foto: Facebook/ Eurovision
de Laura Dinu    |    20 Mai 2022   •   09:21

"În cea de-a doua semifinală, s-a observat că patru dintre cele şase jurii au plasat toate cinci dintre celelalte ţări în Topul lor cinci (ţinând cont că nu au putut vota pentru ei înşişi); un juriu a votat pentru aceleaşi cinci ţări în Top 6; iar ultimul dintre cele şase jurii a plasat patru dintre celelalte ţări în Top 4 şi pe a cincea în Top 7", spune EBU.  

Patru dintre cele șase state au primit astfel cel puțin câte un set de 12 puncte, care este maximul ce poate fi acordat.  

"Modelul în cauză a fost detectat ca neregulamentar de către partenerul paneuropean de vot şi recunoscut de Independent Voting Monitor, deoarece cinci dintre aceste şase ţări au fost clasate în afara Top 7 de către juriile din alte 15 ţări care au votat în aceeaşi semifinală (care a inclus trei dintre cele considerate Big Five: Germania, Spania şi Regatul Unit). În plus, patru dintre cele şase ţări s-au clasat în primele şase dintre celelalte 15 ţări care au votat în această semifinală. O neregulă de asemenea amploare în ceea ce priveşte modelul de vot al juriului este fără precedent", menţionează EBU într-un comunicat, potrivit News.ro

EBU invocă Regulamentul Eurovision Song Contest şi instrucţiunile oficiale de vot ale Concursului, potrivit cărora dacă voturile juriilor naţionale prezintă modele de vot neregulamentare (după cum poate fi detectat de Partenerul de vot paneuropean şi recunoscut de Monitorul Independent de Votare), supervizorul executiv al ESC are dreptul de a elimina voturile în cauză pentru alocarea clasamentelor şi de a le înlocui cu un rezultat agregat substitut calculat automat pentru a determina rezultatul final al acestor ţări în a doua semifinală. 

În timpul procesului de vot al juriului de sâmbătă seară de la Eurovision Song Contest 2022, EBU a lansat o declarație pentru a explica că juriile naționale din șase țări din a doua semifinală au fost excluse din concurs: "în analiza votării juriului de către partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Concursului Eurovision 2022 au fost identificate anumite modele de vot incorecte în rezultatele din șase țări”. 

TVR, prima reacție după scandalul de la Eurovision 2022 în care România a fost implicată 

”Pentru a respecta instrucțiunile de vot ale concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare țară în cauză atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu istoric de vot similar). 

Acest proces a fost recunoscut de Monitorul Independent de Votare. EBU ia extrem de în serios orice încercare suspectată de a manipula votul la Concursul Eurovision și are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu Instrucțiunile oficiale de vot, indiferent dacă astfel de voturi ar putea influența sau nu rezultatele și/sau rezultatul votului", adaugă organizatorul Eurovision 2022, fără să precizeze despre ce țări este vorba. 

×
Subiecte în articol: Eurovision
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close