România se pregăteşte de săptămâna protestelor. Peste 40.000 de oameni sunt aşteptaţi miercuri la Guvern

16 Mai 2010   •   12:18
România se pregăteşte de săptămâna protestelor. Peste 40.000 de oameni sunt aşteptaţi miercuri la Guvern miting

România se pregăteşte de săptămâna protestelor. 40.000 de oameni sunt aşteptaţi miercuri în Piaţa Victoriei, la cel mai mare miting din ultimii ani. În acelaşi timp, bugetarii vor continua să picheteze Palatele Cotroceni si Victoria.

Profesorii reiau protestele. Membrii FSLI vor picheta Palatul Parlamentului în zilele de 18,19 şi 20 mai. Nemulţumiţi de reducerea salariilor cu 25 de procente, peste 200 de cadre didactice vor protesta timp de două ore în fiecare zi. De asemenea, membrii sindicaliştii din învăţământ ameninţă cu o posibilă grevă generală pe 31 mai.

Dublarea taxei de cazare în cămin şi înjumătăţirea burselor, îi scoate şi pe studenţi în stradă. Peste 7.000 de tineri sunt aşteptaţi să protesteze luni în Capitală.

Măsurile de austeritate luate de guvernanţi îi nemulţumeşte pe toţi bugetari. Cele cinci confereraţii sindicale vor continua să picheteze Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria. Sindicaliştii vor organiza pichete la Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni pe 17 şi 18 mai.

Acţiunile de protest vor culmina pe 19 mai. În ziua în care se împlinesc trei ani de la referendumul pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, peste 40.000 de oameni sunt aşteptaţi la un miting de amploare în Capitală. Profesori, studenţi, funcţionari publici, poliţişti, medici îşi vor striga nemulţumirile în Piaţa Victoriei. Liderii sindicali speră ca bugetarilor să li se alăture şi angajaţii din mediul privat.

După miting, sindicaliştii Cartel Alfa vor decide dacă vor recurge la o grevă generală, din 25 mai, sau la o mişcare de stradă asemănătoare celei din Grecia, adică blocarea Pieţei Victoriei în fiecare zi. Şi sindicaliştii din transporturi sunt pregătiţi de grevă. Dacă salariile vor fi reduse cu 25%, angajaţii CFR şi Metrorex ameninţă cu declanşarea unei greve simultane.Şi mamele se pregătesc de protest. Revoltate că guvernul va reduce cu 25 % indemnizaţia pentru creşterea copilului, ele îşi vor striga luni supărarea la Ministerul Muncii. Ele vor veni la protest cu bebeluşi în cărucioare, pamperşi şi banderole negre, în semn de doliu pentru "înmormântarea" pe care o pregătesc guvernanţii. Intenţia executivului a stârnit revoltă inclusiv în interiorul partidului de guvernare. Organizaţia de femei a PDL critică intenţia lui Emil Boc de a reduce veniturile mamelor.

Femeile cer Guvernului să nu se atingă de indemnizaţia de creştere a copilului, care în prezent reprezintă 85% din veniturile realizate în ultimele 12 luni.

Mamele din Braşov, de exemplu, s-au pregătit de protest de mai bine de o săptămână: nu mai aruncă scutecele folosite.

La protestul mamelor de luni vor participa câteva sute de persoane. Vor veni în faţa Ministerului Muncii inclusiv tătici care le susţin cauza.Antena3.ro
Parteneri
x close