Antena 3 Actualitate România şi alte 5 state UE, considerate în dificultate din cauza împrumuturilor

România şi alte 5 state UE, considerate în dificultate din cauza împrumuturilor

de Antena3.ro    |    27 Feb 2012   •   22:41
România şi alte 5 state UE, considerate în dificultate din cauza împrumuturilor Foto: Shutterstock

Proiectul de moţiune de rezoluţie privind descărcarea de gestiune a CE pentru exerciţiul financiar 2010, dezbătut în prezent de Comisia de control bugetar a PE, face trimitere la un număr de state, printre care România, care au intrat în acorduri de împrumut cu CE şi care sunt în dificultate.
     
Informaţia a fost făcută publică, luni, de Ovidiu Ispir, membru al Curţii Europene de Conturi.
   
"În această săptămână în Comisia de Control Bugetar se dezbate proiectul de moţiune de rezoluţie pentru descărcarea de gestiune a Comisiei pentru exerciţiul financiar 2010. După ce se aprobă, documentul de descărcare se prezintă PE în sesiune plenară după care se aprobă. Documentul prevede o serie întreagă de recomandări, care de fapt au caracter imperativ. (...) Un aspect semnificativ apare în cadrul secţiunii dedicate legăturii dintre bugetul Uniunii şi criza economică şi bugetară unde se află şi o nedorită referire la România. Se reaminteşte că şase state membre - Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Portugalia şi România - sunt în prezent considerate state în dificultate, deoarece primesc sprijin financiar sub formă de împrumuturi pentru echilibrarea balanţei de plăţi", a spus Ispir, citat de Mediafax.
   
Întrebat dacă acest lucru înseamnă că suma împrumutată va fi supusă auditului în viitor, Ispir a explicat că "toate fondurile care provin de la UE sunt sub incidenţa controlului.“

„(...) Curtea nu şi-a propus să facă lucrul acesta până acum pentru că împrumutul a fost acordat relativ recent. Încă nu s-au produs efectele scontate. De regulă, noi audităm proiectele finalizate sau atunci când există zone de risc ridicat şi ne permitem să alocăm resursele noastre umane şi nu numai pentru asemenea operaţie. Acest împrumut în opinia noastră este o tranzacţie a UE, o acordare de bani pentru a echilibra balanţa de plăţi. Împrumutul este rambursabil. Dacă CE va ajunge în situaţia de a verifica, are nevoie de o evaluare preliminară că în situaţia respectivă este o zonă de risc", a mai spus Ispir.
   
"În fiecare an facem audit financiar. Posibil ca într-un eşantion din viitor să intre şi un împrumut pentru că este o tranzacţie. Şi atunci, în momentul în care ni s-ar deschide nişte oportunităţi de audit în continuare pentru că zona respectivă este extrem de vulnerabilă, accentuăm prin misiunile noastre de auddit şi ne stabilim o misiune separată, un audit de performanţă spre exemplu", a mai spus Ispir.


Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
TOP articole pe Antena 3:
Parteneri
x close