Antena 3 CNN Actualitate România ar putea achiziţiona sistemul antibalistic israelian Domul de Fier. Radu Tudor: "Anihilează orice amenințare"

România ar putea achiziţiona sistemul antibalistic israelian Domul de Fier. Radu Tudor: "Anihilează orice amenințare"

România este interesată să achiziţioneze un sistem antibalistic israelian de tip Domul de Fier (Iron Dome), afirmă surse citate de cotidianul Haaretz, după vizita efectuată în Israel de ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

România ar putea achiziţiona sistemul antibalistic israelian Domul de Fier. Radu Tudor: "Anihilează orice amenințare"
Sursa foto: Hepta | DPA Images / Bashar Taleb
de Silvia Preda    |    22 Sep 2022   •   16:35

Dacă se va ajunge la un acord, România, naţiune membră NATO, va deveni primul stat european care achiziţionează acest sistem. Un singur sistem antibalistic de acest tip costă 150 de milioane de dolari, iar fiecare rachetă 50.000 de dolari.

Până acum, Israelul a vândut în străinătate doar două sisteme de acest tip, Statelor Unite, pentru suma de 373 de milioane de dolari. Washingtonul nu este interesat să achiziţioneze alte sisteme de acest tip.

Chiar dacă sistemul balistic este produs de industria militară israeliană, proiectul este dezvoltat în comun cu Statele Unite, astfel că orice contract de vânzare trebuie aprobat oficial de Washington.

Într-un interviu acordat cotidianului Haaretz, Vasile Dîncu a refuzat să discute specific despre sistemul Domul de Fier (Iron Dome), dar a declarat că vrea "îmbunătăţirea cooperării militare şi în materie de securitate cu Israelul în multe domenii".

Radu Tudor, despre sistemul antibalistic israelian Domul de Fier: "Un astfel de sistem extrem de eficient ar trebui să fie integrat în apărarea aliată" 

Radu Tudor, analist militar, a explicat la Antena 3, rolul sistemului Iron Dome. "Un sistem de rachete Iron Dome este unul extrem de performant, dar el se adresează unor amenințări care vin din zone foarte apropiate. Sunt rachete, cu rază scurtă de acțiune, care anihilează orice amenințare care ar putea veni din proximitatea României.

Un astfel de sistem extrem de eficient ar trebui să fie integrat în apărarea aliată. Eu nu cred că România ar putea decide să cumpere un sistem atât de performant fără să-și armonizeze decizia militară împreună cu liderii NATO. Nu suntem de capul nostru. 

NATO este alianța cu cel mai mare succes politico-militar din istorie și dacă vrem să avem în continuare o șansă 100% de apărare și să descurajăm Rusia, ar fi bine ca tot ceea ce achiziționăm să fie în cooperare și în armonizare cu ceilalți aliați din NATO.

Eu sper ca sistemul acesta Iron Dome să vină în România. Merităm acest lucru", a spus analistul militar Radu Tudor, joi, la Antena 3.

Ce este sistemul Iron Dome

Lansat pentru prima dată în 2011, Iron Dome - care lansează rachete ghidate pentru a lovi în aer rachete cu rază scurtă de acțiune - a fost evaluat ca având un succes de 85% de către oficialii israelieni și americani din domeniul apărării. Procentul a crescut la 90% în timpul unui război din Gaza din 2012.
 

×
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close