România, sub cod portocaliu de viscol și ninsori! Recomandări utile pentru a face față fenomenelor meteo extreme

de A.M.P    |    05 Ian 2017   •   16:28
România, sub cod portocaliu de viscol și ninsori! Recomandări utile pentru a face față fenomenelor meteo extreme Foto: freeimages.com

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă publică pe pagina de Facebook câteva recomandări utile pentru români, pentru a face față viscolului care a fost anunțat de meteorologi în orele următoare.

• Ascultaţi la radio, televiziune, buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă.
• Mâncaţi regulat şi beţi lichide, dar evitaţi excesul de cofeină şi alcool.
• Evitaţi să vă extenuaţi când curăţaţi zăpada depusă. Efortul fizic în condiţii de frig extrem poate cauza un atac de inimă. Înainte de a ieşi afară pentru a face efort fizic, este necesară o încălzire a organismului.
• Fiţi atenţi la semnele de îngheţ. Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, urechilor şi nasului. Dacă observaţi astfel de simptome, solicitaţi imediat ajutor medical.
• Fiţi atenţi la semnele de hipotermie. Acestea includ frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă. Dacă observaţi astfel de simptome, duceţi victima într-un spaţiu călduros, îndepărtaţi-i hainele umede, încălziţi-i mai întâi partea centrală a corpului şi, dacă victima este conştientă, administraţi-i băuturi calde non-alcoolice.
• Solicitaţi ajutor medical cât mai urgent posibil.
• Economisiţi combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar, menţinând temperatura în casă mai redusă decât în mod normal. Închideţi temporar alimentarea cu căldură în anumite camere.

Utilizaţi autoturismul, numai dacă este absolut necesar. Dacă trebuie să conduceţi, luaţi următoarele măsuri:
1. Circulaţi doar ziua, niciodată singur, şi anunţaţi cunoştinţele despre programul dumneavoastră.
2. Folosiţi drumuri principale; evitaţi drumurile secundare considerate scurtături.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis joi dimineaţa o avertizare cod portocaliu de ninsori şi viscol puternic pentru Bucureşti şi 11 judeţe din sudul şi estul ţării, valabilă de vineri dimineaţa de la ora 2:00, până seara la ora 18:00.

x close