Antena 3 CNN Actualitate România va expulza un diplomat rus

România va expulza un diplomat rus

România va expulza un diplomat rus
26 Mar 2018   •   16:53

Ministerul Afacerilor Externe anunţă, luni, că a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României, ca urmare a atacului de la Salisbury.

”Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o amenințare  la adresa securității colective și a dreptului internațional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă de atac și cu faptul că nu există altă explicație plauzibilă”, se spune în comunicatul MAE.

”Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispozițiilor Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata și că este obligat să părăsească teritoriul României”, se mai spune în documentul oficial.

Germania, SUA şi Polonia au anunţat luni că expulzează diplomaţi ruşi, în cadrul unei acţiuni coordonate ale ţărilor occidentale ca răspuns la otrăvirea cu agent neurotoxic a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia pe teritoriul Marii Britanii, otrăvire în spatele căreia s-ar afla, potrivit Occidentului, Federaţia Rusă, informează AFP şi dpa. 

Administraţia americană a anunţat că expulzează 60 de 'spioni' ruşi: 48 'agenţi de informaţii cunoscuţi' de la consulatul Rusiei în Seattle (nord-vestul SUA) şi alţi 12 de la Misiunea rusă la ONU. Aceştia au termen de şapte zile pentru a părăsi teritoriul SUA. 

'SUA sunt gata să coopereze pentru a construi o mai bună relaţie cu Rusia, însă aceasta nu se poate întâmpla dacă guvernul rus nu-şi schimbă atitudinea', subliniază un comunicat de presă al Casei Albe. 

”Nu doar România intră în această poveste. În acest moment au luat această decizie și Franța, Germania, Letonia, Polonia, au expulzat diplomați ruși. Ne aflăm în fața unei decizii europene. S-a luat o decizie în Comisie și România trebuie să o respecte.”, a declarat Bogdan Chirieac.

×
Subiecte în articol: România
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close