Antena 3 CNN Actualitate România va renegocia cu Rusia convenţiile reclamate de CE privind transportul de gaze

România va renegocia cu Rusia convenţiile reclamate de CE privind transportul de gaze

România va renegocia cu Rusia convenţiile reclamate de CE privind transportul de gaze
Sursa foto: Foto: Agerpres
19 Sep 2012   •   17:40

Guvernul a decis iniţierea renegocierilor cu Rusia privind convenţiile de transport de gaze naturale pe teritoriul României, după ce Comisia Europeană a constatat că, în baza acestor convenţii, accesul terţilor la conducta de gaze Isaccea-Negru Vodă este blocat şi a sesizat Curtea de Justiţie, informează Mediafax.

Iniţierea renegocierilor a fost aprobată în şedinţa de miercuri a Guvernului, prin memorandum.
   
"În această cauză, se discută nerespectarea de către România a obligaţiilor de punere la dispoziţie a capacităţii maxime disponibile pe conductele de gaze, care fac obiectul unor convenţii încheiate de România cu Federaţia Rusă în anii 1886, respectiv, 1996. Aceste convenţii expiră în 2012, respectiv 2023, iar autorităţile române au informat Comisia că respectarea obligaţiilor presupune renegocierea celor două convenţii. Prin urmare, memorandumul aprobat stabileşte iniţierea negocierilor cu Federaţia Rusă asupra celor două convenţii", informează Executivul.
   
La finele anului trecut, Comisia Europeană (CE) a sesizat Curtea Europeană de Justiţie pentru încălcarea de către România a prevederilor unui regulament CE privind condiţiile de acces la reţelele pentru transportul gazelor naturale.
   
Executivul comunitar a constatat că, urmare a unor convenţii semnate anterior între România şi Rusia, accesul terţilor la conducta de gaze Isaccea-Negru Vodă care tranzitează România este blocat, cu excepţia Gazprom.
   
În luna mai a acestui an, România a primit cererea de chemare în judecată din partea Comisiei Europene.
   
Prin memorandumul de înţelegere convenit de Executiv cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, Guvernul s-a angajat că va începe, cât mai curând posibil, negocieri cu Rusia pentru revizuirea acordurilor interguvernamentale istorice privind tranzitul gazelor naturale prin conducte aflate pe teritoriul României.
   
Sistemul naţional de transport al gazelor este administrat de compania de stat Transgaz Mediaş (TGN), controlată în proporţie de 73,5% de Ministerul Economiei. Transgaz gestionează, totodată, şi conductele prin care se tranzitează gazul rusesc către ţările din Balcani.
   
Oficialii Gazprom şi cei ai Ministerului Economiei au discutat, anul trecut, posibilitatea renegocierii, în vederea prelungirii, a contractelor de tranzit prin România a gazelor naturale către ţările din Balcani, care expiră în 2011, precum şi posibilitatea extinderii colaborării cu Gazprom în zona producţiei de energie electrică.
   
Ministerul Economiei a anunţat, în februarie 2010, că grupul rus Gazprom este interesat să furnizeze gaze în România prin Romgaz Mediaş, fără intermediari, după ce acordurile cu aceştia vor expira.
   
În prezent, România importă de la Gazprom prin intermediul companiilor la WIEE şi Imex Oil, cu care are acorduri până în 2012.
   
WIEE este deţinută de WIEE Zug Elveţia, societate mixtă înfiinţată în 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) şi grupul rus Gazprom, cu copul de a furniza gaze naturale ruseşti ţărilor sud-est europene. Potrivit datelor companiei, WIEE a furnizat peste 48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în România.
   
Imex Oil este deţinută de firma Conef, care este controlată de Vimerco, acţionarul majoritar al producătorului de aluminiu Alro Slatina.
   
Federeţia Rusă tranzitează gaze naturale pe teritoriul României de 37 de ani. Gazele ruseşti intră în România pe la Isaccea (judeţul Tulcea) şi ies din ţară prin localitatea Negru Vodă (Constanţa) spre Bulgaria şi alte ţări de pe culoarul balcanic.
   

×
Subiecte în articol: memorandum
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close