Antena 3 CNN Actualitate România ar putea primi vineri un verdict în dosarul Roşia Montană cu miza de miliarde de euro

România ar putea primi vineri un verdict în dosarul Roşia Montană cu miza de miliarde de euro

România ar putea primi, mâine, un verdict în dosarul Roşia Montană. Guvernul României ar putea fi obligat să achite despăgubiri de miliarde de euro în dosarul cu Gabriel Resources.

de Cătălina Mănoiu    |    07 Mar 2024   •   09:10

Guvernul României aşteaptă decizia în dosarul cu Gabriel Resources, privind Roşia Montană.

De menţionat este faptul că şi în jurul datei de 10 februarie Guvernul României a aşteptat o decizie cu privire la modul în care Tribunalul Internaţional soluţionează acest proces pentru Roşia Montană.

Ministrul Finanţelor spunea că am putea să ne aşteptăm la o decizie nepecuniară, însă sunt şanse extrem de mici. Asta ar însemna că tribunalul ar putea decide să lase Gabriel Resources să continue investiţia.

Sunt însă experţi care spun că până în momentul de faţă nu există tehnologia necesară pentru a face investiţii, astfel încât condiţiile de mediu să fie respectate.

Prejudiciul pe care statul român ar putea să-l plătească se ridică la două miliarde de dolari. Gabriel Resources a cerut aproape şapte miliarde de dolari.

Indiferent dacă vom plăti două miliarde sau şapte miliarde, Guvernul a transmis clar că vrea să facă plata în rate, pentru că altfel deficitul bugetar ar fi afectat.

Există posibilitatea ca statul român să depună o contestaţie, însă şansele de reuşită sunt de 5%. Sunt câteva motive pentru care ar putea să conteste această decizie definitiv. De exemplu, dacă ar fi fost tribunalul constituit nelegal sau dacă vreunul dintre membrii tribunalului ar fi fost acuzat de acte de corupţie, sunt doar câteva motive prevăzute de lege.

Chiar dacă s-ar eşalona suma, tot ar fi un prejudiciu crescut pentru statul român, pentru că se calculează dobânzi pentru fiecare zi de neplată.

×
Subiecte în articol: Rosia Montana despagubiri statul roman
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close