Antena 3 CNN Actualitate Românii ar putea fi amendaţi dacă nu se vor prezenta la vot

Românii ar putea fi amendaţi dacă nu se vor prezenta la vot

Românii ar putea fi amendaţi dacă nu se vor prezenta la vot
26 Apr 2015   •   12:52

11 proiecte de legi  au fost adoptate tacit de Senat după ce termenul de dezbatere si adoptare a acestora a expirat. Proiectele de lege vizează modificări ale legislaţiei electorale, iar printre ele se numără şi una privind votul obligatoriu.

Legea prevede că românii care nu se duc la vot vor fi sancţionaţi cu 1.000 de lei şi va intra în vigoare dacă va fi aprobată şi de Camera Deputaţilor.

Proiectul de lege prevede că „Votul este obligatoriu pentru toţi cetăţenii români cu drept de vot".  Potrivit iniţiativei, votul nu este însă obligatoriu pentru cetăţenii care au peste 80 de ani şi pentru cei care suferă de boli cronice. Se mai arată in proiect că neparticiparea ar fi sancţionată cu 1.000 lei amendă. 

În plus, iniţiatorii propun introducerea pe buletinul de vot a unui patrulater alb pentru alegătorii care nu vor să acorde votul niciunui candidat. Acest patrulater ar urma să aibă sintagma „niciunul dintre candidaţi nu corespunde".

Conform iniţiativei, în cazul în care voturile alegătorilor din patrulaterul alb însumează 50% plus unu, se va organiza un nou tur de scrutin.

Un alt proiect de lege prevede dotarea fiecărei secţii de votare cu  camere de supraveghere. Se mai propune ca buletinele să fie tipărite de tipografii din afara ţării care le vor realiza „cu toate elementele de siguranţă necesare, ca la bancnote, pentru a împiedica falsificarea buletinelor".

Proiectul stabileşte totodată că alegătorii vor vota exclusiv la secţiile de votare unde îşi au domiciliul. Proiectele de lege vor merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

×
Subiecte în articol: amenzi romani
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close