Antena 3 CNN Actualitate "Românii ar trebui să se pregătească pentru un CUTREMUR MARE". Seismologii avertizează populaţia

"Românii ar trebui să se pregătească pentru un CUTREMUR MARE". Seismologii avertizează populaţia

"Românii ar trebui să se pregătească pentru un CUTREMUR MARE". Seismologii avertizează populaţia
de O.P.    |    24 Oct 2012   •   06:06

România trebuie să fie pregătită oricând pentru un cutremur puternic. Şeful Institutului de Fizică a Pământului afirmă că românii trebuie să cunoască riscurile, mai ales că zona Vrancea este una foarte activă. 

Reacţia vine după ce şase seismologi au fost condamnaţi la şase ani de închisoare în Italia pentru că nu au avertizat oamenii asupra riscului iminent de producere a unui cutremur în zonă.

Seismologii de la Bucureşti spun că situaţia României nu este diferită faţă de cea a Italiei. Zona Vrancea este capabilă să genereze cutremure mari, iar oamenii nu trebuie să neglijeze acest aspect.

Mircea Radulian, director ştiinţific, Insitutului Naţional al Fizicii Pământului): "E destul de tensionată zona Vrancea şi putem să ne aşteptăm oricând la un cutremur mai mare. Deci nu trebuie să ne gândim că vine un cutremur anul ăsta sau anul viitor. Dar nu putem neglija nici eventualitatea, chiar dacă mică, ar trebui să fim pregătiţi permanent pentru astfel de evenimente".

De aceea, românii trebuie să fie avertizaţi. Un cutremur mare nu poate fi însă prezis cu exactitate, tocmai de aceea trebuie evitată panica, spun seismologii.

Condamnarea seismologilor italieni a stârnit nenumărate controverse. Preşedintele Comisiei italiene pentru Situaţii de Urgenţă şi-a dat demisia din funcţie în semn de protest.
 
309 oameni au murit în urma cutremurului din aprilie 2009 din Italia, iar peste 60 de mii au rămas fără un acoperiş despra capului. Printre ei s-au aflat şi cinci români.




×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close