Antena 3 CNN Actualitate Românii, campioni la dosare penale. 2011 - anul cu cele mai multe dosare din istorie

Românii, campioni la dosare penale. 2011 - anul cu cele mai multe dosare din istorie

Românii, campioni la dosare penale. 2011 - anul cu cele mai multe dosare din istorie
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    08 Mar 2012   •   17:49

Un sfert din populaţia adultă a ţării ar trebui să aibă dosar penal, cel puţin aşa arată statisticile. Procurorul General al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat joi că, numai în 2011, procurorii au avut 1,7 milioane de dosare penale în lucru, ceea ce înseamnă cel mai mare volum de activitate din istoria instituţiei.

"A fost de trei ori mai mult faţă de acum 10 ani şi aproape dublu faţă de 2006. Dacă ne raportăm la populaţia adultă a României existenţa a 1,7 milioane de dosare penale reprezintă o anomalie. Statistic, s-ar presupune că aproximativ un român din patru să fie implicat, într-o formă sau alta, într-un dosar penal. Cu toate acestea datele statistice demonstrează că evoluţia infracţionalităţii nu are o creştere similară", a spus Kovesi, potrivit Agerpres.

Ea a precizat că acest volum mare de activitate este influenţat de probleme legislative sau sesizări de cele mai multe ori fără finalitate ori neîntemeiate.

"Am soluţionat în fiecare an tot mai multe dosare. În anul 2011 am soluţionat numărul cel mai mare de dosare din istorie, însă la finalul anului, au rămas nesoluţionate aproape 1.100.000 de cauze. E mai mult decât putem noi soluţiona într-un an cu resursele pe care le avem. Pentru a le putea finaliza ar fi nevoie ca timp de cel puţin un an să nu se înregistreze niciun dosar nou. Mai mult de 1.100.000 de persoane au rămas cu o situaţie juridică incertă", a subliniat şeful Ministerului Public.

Kovesi a menţionat că prioritatea sistemului judiciar trebuie să fie identificarea de soluţii care să permită limitarea numărului de dosare şi soluţionarea cauzelor importante pentru societate.

"Aparent, o primă soluţie ar consta în creşterea numărului de procurori, însă aceasta - desi poate fi necesară - nu este şi suficientă. Dacă se păstrează aceeaşi tendinţă de creştere a volumului de activitate, după un timp, numărul dosarelor va depăşi din nou resursele suplimentare. De aceea, credem că una din cele mai importante lecţii ale anului 2011 este că trebuie să continuăm aplicarea consecventă şi activă a noilor proceduri din legea micii reforme", a mai spus procurorul general.




×
Subiecte în articol: Laura Codruta Kovesi romani dosare penale
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close