Antena 3 CNN Actualitate Românii de pretutindeni au participat la slujba de Înviere a Domnului (VIDEO)

Românii de pretutindeni au participat la slujba de Înviere a Domnului (VIDEO)

Românii de pretutindeni au participat la slujba de Înviere a Domnului (VIDEO)
Sursa foto: patriarh
04 Apr 2010   •   09:47

Credincioşii din întreaga lume sărbătoresc Învierea Mântuitorului. Cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii îi găseşte pe români cu masa plină de cozonaci, ouă roşii, pască şi alte bunătăţi tradiţionale. Oamenii sunt aşteptaţi şi la biserică la slujba de Paşte. Sâmbătă seară, creştinii au mers şi au luat Lumină. La Patriarhia Română slujba a fost oficiată de Patriarhul Daniel.

Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală a început la miezul nopţii.

Curtea şi dealul Patriarhiei au fost pline de credincioşi. Pentru că nu toată lumea a putut vedea slujba dinăuntru, un ecran de mari dimensiuni amplasat în curtea sfântului lăcaş.

Pe litoral, credincioşii au luat lumina sfântă chiar de pe plajă. Două altare au fost amenajate şi în acest an, unul la Constanţa şi celălalt la Mangalia. Mii de localnici si turişti au participat la slujbă. Plaja Modern din Constanţa a fost arhiplină noaptea trecută. Peste cincii mii de oameni au venit şi au luat lumina sfântă. Enoriaşi din întreaga Dobroge, dar şi turişti s-au rugat şi au cîntat, odată cu preoţii, Troparul Paştilor. Constănţenii şi turiştii au avut parte şi de un concert de cântece religioase.



Bisericile au fost arhipline în noaptea de Înviere. Toti românii au vrut să ducă acasă lumina sfântă. Slujba de Înviere nu a fost lipsită de momente tensionate, din cauza credincioşilor care s-au îmbulzit.

Peste tot în ţară, bisericile au fost pline. La Iaşi, enoriaşii s-au îmbulzit şi şi-au dat coate să ia lumină. La fel s-au îngrămădit la sfânta lumină şi credincioşii din Reşiţa, în timp ce Piaţa Sfatului din Braşov a fost arhiplină. La Cluj-Napoca, temperaturile au coborît pînă aproape de 0 grade. Chiar şi aşa, în piaţa Avram Iancu au ieşit mii de clujeni. La fel şi-n celelalte oraşe din Transilvania.



Pentru unii credincioşi, noaptea s-a încheiat în jurul mesei, ciocnind tradiţionalele ouă roşii. Cei care respectă cu sfinţenie tradiţia se vor aşeza abia duminică la masă, după ce preotul le va sfinţi bucatele.

Învierea Domnului, sărbătorită de românii din Italia şi Spania

Românii din Italia şi Spania au sărbătorit Paştele cu gândul acasă. La Roma, Madrid şi în toate parohiile româneşti, vestea Învierii Mântuitorului a răsunat atât în româneşte, cât şi în limba ţării de adopţie.

Piaţa Columb, din centrul Madridului, s-a umplut de români veniţi să ia lumina sfântă a Învierii. Liturghia a fost celebrată de prea-sfinţitul Timotei, episcopul Bisericii Ortodoxe Române pentru Spania şi Portugalia.

Slujba de Înviere de la Madrid a avut invitaţi de seamă: Regele Mihai şi membrii familiei regale. La finalul slujbei, regele le-a adresat celor prezenţi tradiţionala urare de Paşte.



Episcopul Timotei a anunţat că, în curând, va fi pusă piatra de temelie a catedralei ortodoxe din Madrid. Preţul construcţiei este evaluat la 5 milioane de euro iar pentru acoperirea sa este necesar şi sprijinul comunităţii româneşti.

Românii din Italia au primit şi ei lumina sfântă. În scrisoarea sa pastorală, episcopul românilor ortodocşi din Italia, prea-sfinţitul Siluan, a reamintit că Paştele poate fi prilejul unui nou început pentru cei ce doresc să-şi schimbe viaţa.

Antena3.ro




×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close