Antena 3 CNN Actualitate Românii din străinătate ar putea vota prin poştă la alegerile prezidenţiale şi general

Românii din străinătate ar putea vota prin poştă la alegerile prezidenţiale şi general

Românii din străinătate ar putea vota prin poştă la alegerile prezidenţiale şi general
Sursa foto: Foto: Antena 3
28 Ian 2011   •   19:27

Românii care locuiesc în străinătate ar putea vota de anul viitor prin poştă la alegerile generale şi prezidenţiale. Un proiect de lege care stabileşte condiţiile în care cetăţenii români de peste graniţe îşi pot exercita votul prin corespondenţă va intra curând în discuţia Parlamentului. Este însă un text despre care opoziţia spune că favorizează frauda şi presupune costuri foarte ridicate.

Cetăţenii români din diaspora ar putea vota prin poştă la alegerile legislative şi prezidenţiale. Proiectul de lege, lansat de Ministerul de Externe, s-a aflat în ultima zi de dezbatere publică. Iniţiatorii insistă că noile prevederi îi ajută mai ales pe românii din străinătate aflaţi la distanţe mari de locurile unde sunt amplasate secţii de vot.

Cei care locuiesc în străinătate şi au drept de vot ar trebui să comunice, în scris, misiunii dipolmatice, cu două luni înaintea scrutinului, că doresc să voteze prin corespondenţă. Alegătorul va primi buletinul de vot, autocolantul cu menţiunea "Votat", un plic şi alte documente prevăzute cu elemente de siguranţă. Toate acestea vor fi retrimise la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare cel târziu în ziua anterioară votării. Plicurile sosite după această dată nu vor mai fi luate în calcul la numărătoarea finală a voturilor.

×
Subiecte în articol: vot strainatate alegeri
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close