Familiile din România au ajuns în această situaţie că nu ştiu exact de câtă mâncare au nevoie. “Eu am observat că intri să cumperi ceva, mai ales într-un hipermarket şi ieşi cu coşul plin”, a spus Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară. “Funcţionăm în virturea inerţiei”, a declarat psihologul Georgeta Ghinea.
Atraşi de promoţii românii cumpără mai mult decât pot mânca. Iar surplusul... “sincer o aruncăm ...deoarece se strică. Îmi rămâne multă, undeva la 10-20 % din cât cumpăr”, spun oamenii.
Numai în Bucureşti, într-un singur sector se strâng lunar 5.000 de tone de resturi alimentare.
O cincime din ceea ce cumpărăm ajungte la gunoi. Românii se încadrează în trendul mondial. Studiile arată că englezii aruncă un sfert din mâncarea cumpărată, iar americanii cam 15%. Asta în condiţiile în care, arată rapoartele UNICEF, şase milioane de copii din lume mor anual din pricina foametei.
La noi, mâncarea e aruncată cel mai mult în perioada sărbătorilor.
“Este o prejudecată că de sărbători trebuie să avem mese bogate, e un clişeu”, e de părere psihologul Georgeta Ghinea.
Ca să evităm risipa, specialiştii ne recomandă să cumpărăm exact cât ştim că mâncăm în mod obişnuit. Nimic în plus.
Ştiri video recomandate