Românii merg peste hotare să se trateze. Ţara noastră are datorii de peste 192 de milioane de euro la spitalele străine

de S.T.    |    01 Mar 2014   •   17:57
Românii merg peste hotare să se trateze. Ţara noastră are datorii de peste 192 de milioane de euro la spitalele străine Foto: medicaltourismnews.com

România are datorii de peste 192 de milioane de euro la spitalele din străinătate. Asta pentru că anul trecut, CNAS a avut un buget pentru tratamente în străinatate de 10 ori mai mic decât era necesar.

Statisticile autorităţilor arată că cele mai mari datorii pe care le are România la spitalele din străinătate sunt la unităţile sanitare din Franţa, peste 10 milioane de euro, Germania, aproape 9.000.000 de euro sau Austria cu peste 6 milioane de euro.

Cele mai mici sume sunt datorate unor spitale din Finlanda, 1.300 de euro, Liechtenstein, aproape 1.000 de euro sau Slovacia, 800 de euro.

Românii merg peste hotare să se trateze pentru orice boală, dar cele mai numeroase sunt cazurile de cancer. Anul trecut, aproape 350 de români au avut nevoie de fonduri pentru tratament. Pe locul al doilea după afecţiunile oncologice se numără cele ale sistemului circulator, aproape 250 de cazuri, şi cele pediatrice, cu puţin peste 110 cazuri.

În ceea ce priveşte topul ţărilor unde românii ajung să se trateze, Germania conduce detaşat cu 443 de pacienţi numai anul trecut. Urmează Austria cu 229 de cazuri şi apoi Italia cu 117.

Cele mai puţine internări au fost în Cehia, Olanda şi Spania: câte 4 pacienţi. Urmează Finlanda şi Irlanda cu 3 pacienţi şi Bulgaria şi Grecia cu câte un caz.

x close