Antena 3 CNN Actualitate Românii mor prin spitale din lipsă de anestezişti

Românii mor prin spitale din lipsă de anestezişti

Românii mor prin spitale din lipsă de anestezişti
15 Oct 2008   •   01:30

Spitalele din România încep să resimtă efectele plecării masive a medicilor şi specialiştilor. Unităţile mediale se confruntă cu o lipsă acută de anestezişti, specialitate extrem de căutată în străinătate, în ţări precum Franţa, Marea Britanie, Norvegia, SUA. Astfel că în spitalele din provincie există un anestezist pentru toate secţiile din unitatea sanitară.
Este cazul spitalelor judeţene din Tulcea, Feteşti, Slobozia, Curtea de Argeş, Giurgiu, scrie Evenimentul Zilei. Din această cauză, majoritatea cazurilor urgente ajung în cele din urmă în Capitală, în stare gravă, ori mor. ?Este jale ce se întâmplă, pleacă medicii pe capete?, atrage atenţia dr. Ingrid Miron, şefa Secţiei de hemato-oncopediatrie ?Sf. Maria? din Iaşi, unitate unde un un copil nu a mai putut fi operat fiindcă nu a existat un anestezist pentru el. Specialiştii români aleg să plece din cauza salariilor proaste raportat la volumul mare de muncă, dar si din cauza dotărilor necorespunzătoare din spitale.
La nivel european există o criză de anestezişti, în special în ţările nordice. In aceste condiţii , de emigrare masivă, doctorii atrag atenţia că în următorii cinci ani, va scădea foarte mult calitatea actului medical. Situaţia este agravată si de faptul că posturile celor care s-au pensionat nu au mai fost ocupate de medici tineri, specializarea în anestezie nefiind considerată una atractivă.
Potrivit unui sondaj efectuat la sfârşitul lui 2007 de fundaţia Solidaritatea Medicală Europeană, 45 la sută dintre medicii şi asistentele medicale din România vor să plece în străinătate.
La Ministerul Sănătăţii, nu se vorbeşte încă de un "deficit" de medici la nivel naţional, ci numai de un "grad insuficient de ocupare a posturilor în unele specializări".
Cardiologii, urologii, neurochirurgii sau anesteziştii lipsesc din multe spitale şi numeroşi bolnavi sunt constrânşi să meargă într-un judeţ vecin pentru a consulta un specialist.
Antena3.ro

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close