Antena 3 CNN Actualitate Românii nu reduc cheltuielile pentru cadourile de Crăciun

Românii nu reduc cheltuielile pentru cadourile de Crăciun

Românii nu reduc cheltuielile pentru cadourile de Crăciun
16 Dec 2008   •   02:41

Românii sunt conştienţi că au puţine şanse să mai primească prime de Crăciun în acest an, dar aceasta nu pare să le afecteze nugetul de cheltuieli pentru cadouri. Peste jumătate dintre ei susţin că banii alocaţi pentru a-i bucura pe cei dragi se vor situa la aceeaşi valoare ca anul trecut.
În pofida crizei despre care se vorbeşte că a lovit economia, românii nu se simt afectaţi.
Astfel, dacă la finele anului trecut peste 53% din români aşteptau prime de Sărbători, petreceri, felicitări sau mici atenţii din partea şefilor, anul acesta doar 20% mai speră să fie răsplătiţi cu o primă sau cu un bonus. Alte 5,8 procente aşteaptă un cadou iar 3,7% se gândesc la o petrecere oferită de firma la care lucrează, în vreme ce 2,5% aşteaptă măcar o felicitare din partea şefilor, potrivit unui sondaj realizat de BestJobs, citat de Jurnalul Naţional. De altfel, aşteptările salariaţilor au scăzut anul acesta comparativ cu anul trecut, majoritatea -68% apreciind că lipsa primelor este cauzată de criza economică.
Cu toate acestea, angajatorii sunt optimişti, iar jumătate dintre ei au apreciat că vor oferi prime sau bonusuri, 12% vor oferi cadouri, iar 13,5% dintre companii vor organiza o petrecere de sfârşit de an pentru angajaţi, potrivit sondajului. De asemenea, numai 2% dintre manageri se vor rezuma la a le oferi, mai mult simbolic, o felicitare şi 23% spun că nu-şi mai permit cheltuieli suplimentare.
Oricum, indiferent de situaţie, românii nu se arată dispuşi să reducă din cheltuielile de sfârşit de ani, astfel că 55%, vor cheltui sume egale cu cele de anul trecut pentru cadourile de Crăciun. Iar 40 de procente vor cheltui mai puţin.
De altfel, siguri pe primele lor pot fi angajaţii statului, care au negociat astfel de bonusuri prin sindicat. Astfel, angajaţii Romgaz vor primi o primă de 467 de lei net. Bani de sărbători vor primi Transelectrica şi Distrigaz, dar şi minerii- Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, oferă 400 de lei în tichete cadou, în timp ce la Compania Naţională a Huilei - 500 de lei impozabili. De asemenea, angajaţii de la Hidroelectrica vor primi bani, dar în ianuarie. La CFR se oferă 540 de lei.
Pe de altă parte, angajaţii companiilor private stau la mâna patronilor, care urmează a decide dacă a fost un an profotabil sau nu.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: cadouri de Craciun
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close