Antena 3 CNN Actualitate Românii plătesc dublu pe gaze şi curent electric în comparaţie cu francezii

Românii plătesc dublu pe gaze şi curent electric în comparaţie cu francezii

Românii plătesc dublu pe gaze şi curent electric în comparaţie cu francezii
Sursa foto: Foto: Mediafax
30 Iun 2011   •   19:26

Românii plătesc scump energia electrică şi gazele naturale. Dublu în comparaţie cu francezii, arată statisticile Eurostat. Deşi au cele mai mici preţuri din Europa. Nu îi ajută însă veniturile. Sunt cu mult mai mici decât ale altor europeni.

Curentul electric era la noi aproape 11 euro suta de kWh toamna trecută. Dar raportat la puterea de cumpărare preţul era de 21 de euro, cu mult mai mult decât media europeană, de 17 euro.

Plătim mai mult decât francezii, finlandezii, grecii şi britanicii. Dar mai puţin decât germanii, slovacii şi ungurii. Însă cel mai ieftin curent electric se plăteşte în Bulgaria şi Estonia. Şi cel mai scump în Danemarca. 

Stăm ceva mai bine în cazul gazelor naturale. Suntem sub media europeană. După calculele Institutului European de Statistică, preţul gazelor naturale raportat la puterea de cumpărare era la noi, toamna trecută, aproape 15 euro. Ceea ce e mai puţin decât în Suedia, Ungaria şi Bulgaria. Şi mai mult decât în Franţa, Irlanda, Marea Britanie şi Luxemburg. După tarifele reale, cele mai mici sunt în România. Şi cele mai mari în Suedia.

La noi gazele pentru populaţie nu s-au mai scumpit din 2009. Preţul va creşte abia primăvara viitoare. Se măreşte, în schimb, preţul gazului pentru firme, chiar de la 1 iulie, cu aproape zece procente. Ceea ce ne va aduce alte scumpiri.

 


×
Subiecte în articol: gaze curent electric pret România
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close