Antena 3 CNN Actualitate Românii preferă vrăjitoarele în locul psihologilor. Aproape 70% dintre români nu au fost niciodată la psiholog

Românii preferă vrăjitoarele în locul psihologilor. Aproape 70% dintre români nu au fost niciodată la psiholog

Românii preferă vrăjitoarele în locul psihologilor. Aproape 70% dintre români nu au fost niciodată la psiholog
Sursa foto: Foto:addiction.lovetoknow.com
01 Aug 2013   •   19:26
Un studiu prezentat de Colegiul Psihologilor din România arată că tot mai mulţi români se confruntă cu probleme psihologice şi apelează la vrăjitoare, vraci sau bioenergeticieni, pentru rezolvarea lor, în lipsa unui program naţional de asistenţă psihologică. Acelaşi studiu arată că 68,8 % dintre români nu au fost niciodată la psiholog, informează Mediafax. 

România este una dintre statele care înregistrează valori ridicate ale ratei şomajului, infracţionalităţii, consumului de droguri, precum şi un număr mare de accidente rutiere, divorţuri şi bolnavi cronici, ca efecte directe ale crizei economice şi sociale.

De asemenea, în România anului 2013 nu există programe de asistenţă psihologică pentru categorii de persoane vulnerabile din punct de vedere psihologic care să beneficieze de decontare prin sistemul de asigurări sociale de sănătate. Categoriile de persoane vulnerabile includ: copiii autişti şi familiile lor, persoane cu handicap, cadre didactice, persoanele cu adicţii, învinuiţi şi inculpaţi pe perioada urmării penale şi a judecăţii, bolnavi aflaţi în faza terminală, şomeri, minori aflaţi în situaţia de risc de abandon şcolar, copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, precum şi persoane care trec print-un divorţ sau care au suferit un accident rutier.

Preşedintele CRP, Mihai Aniţei, a mai semnalat faptul că numărul psihologilor angajaţi în sistemul de sănătate este insuficient în raport cu numărul pacienţilor şi că autorităţile statului tolerează practica ilegală a actului psihologic prin acceptarea avizelor şi rapoartelor psihologice emise de furnizori neautorizaţi.

"În aceste condiţii, cabinetele psihologice sunt sufocate de practica ilegală existentă în piaţă, iar beneficiarilor le sunt încălcate grav drepturile de consumatori ai serviciilor psihologice", a adăugat Aniţei.

În acest context, CPR solicită autorităţilor să adopte şi să faciliteze, după caz, în regim de urgenţă, următoarele măsuri: decontarea directă a serviciilor psihologice necesare populaţiei României, sprijinirea şi implementarea măsurilor de evidenţă şi securizare a avizelor şi rapoartelor psihologice şi adoptarea Programului naţional de asistenţă psihologică.

Colegiul Psihologilor din România va elabora în următoarea perioadă un proiect privind Programul naţional de asistenţă psihologică a populaţiei României, pe care îl va înainta Guvernului.

Studiul prezentat de CPR a fost realizat în perioada 19 iunie - 1 iulie 2013 de AB Research Group România, la nivel naţional, pe un eşantion reprezentativ de 1.000 de respondenţi cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani.

×
Subiecte în articol: vrajitoare
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close