Antena 3 CNN Actualitate Românii vor primi facturi mai mici la gaze și curent în decembrie, anunță ministrul Finanțelor

Românii vor primi facturi mai mici la gaze și curent în decembrie, anunță ministrul Finanțelor

Facturile la gaze şi curent ar trebui să vină mai mici în decembrie, după ce vor fi aplicate compensaţiile date de stat şi se vor aplica preţurile plafonate, dau asigurări guvernanţii. După o lună de la aprobarea legii prin care ar trebui ca facturile să scadă, au fost publicate normele de aplicare. 

Românii vor primi facturi mai mici la gaze și curent în decembrie, anunță ministrul Finanțelor
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    29 Noi 2021   •   09:45

În cazul Legii Compensației trebuie să știti că limita maximă la consumul de energie electrică este de 1500 de kilowați oră, iar la gaze naturale este 1000 de kilowați oră.

Compensarea se va face în felul următor: factura la gaze naturale va fi redusă cu cel mult 33%, iar la energie electrică va fi compensată cu 0,29 lei per kilowatt oră.

În cazul compensării furnizorii vor fi cei responsabili să facă cererea de decontare, tot ei se vor ocupă de calculul compensațiilor. Iar la consumator vor ajunge facturile după ce s-au aplicat compensațiile.

Compensarea se acordă tuturor clienților care nu beneficiază de alte facilități din legea consumatorului vulnerabil. Iar consumatorul care depășește consumul maxim într-o lună nu va mai fi compensat în luna respectivă.

Și micro întreprinderile sau întreprinderile mici și mijlocii pot beneficia de aceste facilități. Termenul limită până când se pot face cererile de către furnizori este 30 iulie 2022. Compensarea se acordă pentru fiecare lună din sezonul rece noiembrie 2021 — martie 2022.

"Pentru populaţie a fost rezolvată problema în acest an, în rectificare au fost prinşi banii pentru compensaţii, pentru consumatorul vulnerabil. Consumatorii casnici şi noncasnici trebuie să primească facturile diminuate, urmând că furnizorii să fie finanţaţi pe diferenţe de către ministerul energiei, banii sunt în buget, nu sunt probleme", a anunțat Adrian Caciu, ministrul Finanţelor.

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close