Antena 3 CNN Actualitate Romgaz nu știe ce va face la iarnă cu livrarea gazelor către populație

Romgaz nu știe ce va face la iarnă cu livrarea gazelor către populație

Romgaz nu știe ce va face la iarnă cu livrarea gazelor către populație
20 Iul 2016   •   18:18

 Directorul general al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale (SNGN) Romgaz SA, Virgil Metea, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Sărmăşel, judeţul Mureş, că nu ştie cum se va poziţiona compania la iarnă în privinţa livrării unor cantităţi de gaze către populaţie, dacă se va menţine decizia Curţii de Conturi, care i-a impus să recupereze un prejudiciu de 160 milioane de lei. 

Virgil Metea susţine că problema constatată de Curtea de Conturi ar fi fost generată de interpretarea unui ordin al ANRE de către Romgaz în sensul furnizării pentru populaţie a unor cantităţi suplimentare de gaze naturale. 

'Ordinul 61 (al ANRE, n.r.) prevede o bandă pe care noi am considerat-o orientativă mai ales dacă se referă la consumul populaţiei, care nu este aşa de predictibil. Şi am depăşit această bandă datorită faptului că ni s-a solicitat de către piaţă să furnizăm aceste gaze. Noi le-am şi avut şi bineînţeles că le-am furnizat, aşa am interpretat noi. Interpretarea Curţii de Conturi a fost că am furnizat prea mult şi diferenţa între banda fixată şi ce am furnizat noi puteam să o vindem la un preţ mai mare. Din cauza aceasta suntem un pic în diferend. Eu sper să înţeleagă foarte bine acţiunile Romgaz şi felul în care interpretează - interpretează furnizarea gazelor în România şi cred că populaţia a fost pionul principal. Şi cred că din orice punct de vedere privim, populaţia e pionul principal în România. Vă imaginaţi că urmează o nouă iarnă şi cam ce ne-ar putea determina (să facem, n.r.) în iarna asta nouă dacă decizia rămâne la fel', a afirmat Metea. 

Curtea de Conturi a constatat, în urma unui control derulat în acest an la Romgaz, că producătorul ar fi vândut gaze în valoare de peste 160 de milioane de lei fără a respecta legislaţia şi a cerut companiei să recupereze acest prejudiciu, se arată într-un referat explicativ privind convocatorul Adunării Generale a Acţionarilor Romgaz din 11 august. 

În privinţa investigaţiilor efectuate de Comisia Europeană la Romgaz, pe motiv că ar fi blocat exporturile de gaze şi astfel s-ar fi încălcat principiile concurenţei, Virgil Metea susţine că suspiciunile pot fi înlăturate, SNGN neavând niciun fel de probleme. 

'Dacă există vreo suspiciune, noi sperăm că putem să distrugem aceste suspiciuni. De temut ne temem în sensul că nu putem spune că nu ne temem de nimic. Încrederea noastră e că nu avem nici un fel de probleme', a arătat directorul general al SNGN Romgaz.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close