Antena 3 CNN Actualitate "Romii au devenit victime ale unui sistem de educaţie segregat". Scrisoarea deschisă pentru Emil Boc, publicată de presa britanică

"Romii au devenit victime ale unui sistem de educaţie segregat". Scrisoarea deschisă pentru Emil Boc, publicată de presa britanică

"Romii au devenit victime ale unui sistem de educaţie segregat". Scrisoarea deschisă pentru Emil Boc, publicată de presa britanică
Sursa foto: Foto: Captură The Telegraph
17 Feb 2014   •   12:24

Zeci de lideri religioşi reprezentând cultele din Marea Britanie îi solicită primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, într-o scrisoare deschisă publicată pe site-ul Daily Telegraph, să îşi schimbe politica faţă de romi. Britanicii precizează că romii au fost alungaţi din oraş în 2010 şi mutaţi lângă o groapă de gunoi.

"Ca lideri religioşi în Marea Britanie, am vrea să vă cerem în regim de urgenţă să preîntâmpinaţi evacuările forţate ale comunităţilor de romi din Cluj-Napoca, oraşul românesc al cărui primar sunteţi", i se adresează semnatarii scrisorii lui Emil Boc.

"Vă cerem, de asemenea, să luaţi măsuri imediate pentru a garanta dreptul la o locuinţă adecvată şi despăgubiri pentru familiile de romi care au fost evacuate forţat de pe strada Coastei în decembrie 2010 şi relocate la periferia oraşului, în condiţii improprii", adaugă ei.

"În Europa, mult prea frecvent romii au devenit victime ale unui sistem de educaţie segregat şi sunt trataţi ca cetăţeni de mâna a doua. Ei sunt deseori victime ale evacuărilor forţate, fiind mutaţi din casele lor fără compensaţii adecvate şi fără o consultare reală, iar în unele cazuri lăsaţi pe străzi", au mai precizat liderii religioşi.

Liderii religioşi britanici îi cer lui Boc să realizeze cât de lipsite de umanitate sunt aceste acţiuni şi să ia măsuri pentru "reconstruirea relaţiei cu comunitatea romă din oraş, asigurându-se că fiecare cetăţean al municipiului Cluj-Napoca poate beneficia de dreptul la o locuinţă adecvată şi poate fi protejat de evacuări forţate".

La data de 17 decembrie 2010, autorităţile locale au evacuat peste 350 de persoane, majoritatea de etnie romă, de pe strada Coastei din Cluj-Napoca. Cele aproximativ 75 de familii au fost mutate în locuinţe modulare lângă groapa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca, în urma unei dispoziţii date de primarul de atunci, Sorin Apostu.

Romii au fost mutaţi pe motiv că trăiau în locuinţe improvizate pe un teren al primăriei clujene.

În 2011, respectivul teren a fost concesionat Arhipiscopiei Clujului şi a fost începută construcţia Campusului Teologic "Nicolae Ivan", care a fost inaugurat în 6 decembrie 2013 de către premierul Victor Ponta.

Oamenii mutaţi lângă groapa de gunoi de la Pata Rât, împreună cu voluntari şi activişti pentru drepturile omului, au protestat faţă de evacuare în mai multe rânduri. Cel mai recent protest a avut loc la data de 17 decembrie 2013.

×
Subiecte în articol: Emil Boc
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close