Antena 3 CNN Actualitate Romii care au cântat cu Madonna, despre publicul român: Cea mai urâtă reacţie din concertele noastre

Romii care au cântat cu Madonna, despre publicul român: Cea mai urâtă reacţie din concertele noastre

Romii care au cântat cu Madonna, despre publicul român: Cea mai urâtă reacţie din concertele noastre
Sursa foto: Kolpakov Trio
28 Aug 2009   •   14:18
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Momentul anti-discriminare din timpul concertului Madonnei, în care vedeta a transmis pe scenă un mesaj împotriva discriminării romilor şi a altor minorităţi, a născut controverse în presă şi în rândurile ong-urilor care apără drepturile omului. Alături de regina muzicii pop se aflau pe scenă la momentul respectiv trei invitaţi romi, care au cântat împreună cu Madonna în cadrul episodului Gypsy şi care fac parte din cea mai mediatizată trupă de muzică romani din Rusia. Antena3.ro a stat de vorbă cu Kolpakov Trio, formaţia care a acompaniat-o pe vedetă în timpul concertului din Parcul Izvor.

?Toţi oamenii sunt egali. Nu trebuie să discriminam nici romii, nici homosexualii?, şi-a început discursul Madonna în timpul concertului de miercuri seară de la Bucureşti şi la care au participat peste 60.000 de oameni. Atitudinea artistei de promovare a drepturilor egale a fost primită de publicul spectator cu huiduieli şi fluierături, într-o ţară în care segregaţia rasială se află la un nivel înalt şi din cauza căreia românii şi romii sunt priviţi negativ în celelalte ţări.

Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii - Romani CRISS, organizaţie care activează în domeniul combaterii discriminării împotriva minorităţii rome indică într-un comunicat de presă remis către Antena3.ro că ?îşi manifestă aprecierea faţă de atitudinea de activist de drepturile omului a Madonnei şi consideră mesajul transmis de aceasta un pas înainte în ceea ce priveşte lupta pentru promovarea egalităţii între oameni, indiferent de rasă, etnie, apartenenţă religioasă sau sexuală?.

?În Rusia nu avem probleme de discriminare, pentru că Rusia este o ţară democratică?

În acelaşi timp, reacţia pe care publicul român a avut-o după ce Madonna a transmis mesajul nu a fost primită bine de către membri trio-ului rus Kolpakov, după cum chiar aceştia spun pentru Antena3.ro.

?A fost cea mai urâtă reacţie a vreunui public, pe care am avut-o la un concert. Nu ne aşteptam la aşa ceva din partea românilor. În Rusia nu avem probleme de discriminare, pentru că Rusia este o ţară democratică, iar muzica e importantă?, explică Vadim Kolpakov, unui dintre membri trupei, pentru Antena3.ro.

KOLPAKOV TRIO CÂNTĂ LIVE ÎN CONFERINŢA DE PRESĂ



Trupa Koplakov Trio este formată din doi artişti romi şi unul evreu, toţi originari din Rusia. Formaţia a fost înfiinţată în anii 1990, de către Sasha Kolpakov, în vârstă de 66 de ani şi care se ocupă de chitară şi voce.

Primul concert al trupei, împreună cu Madonna, a fost în iulie 2008

Vadim Kolpakov este nepotul lui Sasha şi are 28 de ani, iar de mic a învăţat şi el, ca şi bunicul său, să cânte la chitară. În timpul concertelor, pe lângă chitară şi voce, Vadim se ocupă şi de partea coregrafică şi este singurul dansator dintre cei trei.

Arkadiy Gips, cel de-al treilea membru al trupei Kolpakov are 54 de ani şi este violonist. Trupa de muzică romani din Rusia a început colaborarea cu Madonna anul trecut, în vară.

?Primul concert pe care l-am avut împreună cu Madonna a fost în iulie 2008, în Marea Britanie, iar apoi ne-a propus turneul internaţional ?Sticky and Sweet?. E singura vedetă de rang înalt cu care colaborăm, iar în fiecare concert din acest turneu a existat un moment de muzică romani, însă publicul nu a avut reacţiile pe care le-au avut românii?, explică Vadim Kolpakov pentru Antena3.ro.

Kolpakov Trio transmite prin muzica romani, specific rusească, mesaje de reuniune şi sprijin în rândurile romilor, un fel de ?celebrare pe scenă a forţelor tuturor oamenilor?, după cum spune Vadim Kolpakov, unul dintre membrii trupei, pentru Antena3.ro.

?Muzica noastră e similară cu cea lăutărească din România, numai că diferă influenţele balcanice. Noi cântăm atât în limba romani, cât şi în limba rusă şi, de exemplu, ne cunoaştem cu cei de la Taraful Haiducilor (trupă de muzică lăutărească din România n.r.), am şi participat cu ei la câteva concerte?, adaugă Vadim pentru Antena3.ro.

Conferinţa de presă a avut loc la două zile după show-ul Madonnei de la Bucureşti şi a fost organizată de ong-ul Romani CRISS.

MOMENTUL ÎN CARE MADONNA A FOST HUIDUITĂ LA BUCUREŞTI



Concertul Madonnei a avut loc pe 26 august în Parcul Izvor şi a fost alcătuit din patru episoade, respectiv "Pimp", "Old School", "Gypsy" şi "Rave", iar pentru fiecare dintre acestea vedeta şi dansatorii săi au avut diferite ţinute. Spectacolul a făcut parte din turneul mondial "Sticky & Sweet Tour".

La concert au fost prezenţi peste 60.000 de oameni, dintre care o mare parte a fost nemulţumită de organizare.

Paula Safta, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Madonna rusi romi România concert paula safta
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close