Antena 3 Actualitate Romii cer schimbarea explicaţiei cuvântului "ţigan" în DEX

Romii cer schimbarea explicaţiei cuvântului "ţigan" în DEX

18 Iul 2011   •   20:50
Romii cer schimbarea explicaţiei cuvântului "ţigan" în DEX
Sursa foto: Foto: Intact Images

Câteva organizaţii care luptă pentru drepturile romilor scot tunurile împotriva Academiei Române! Romii sunt nemulţumiţi de faptul că în definiţia cuvântului "ţigan" din Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, ediţia 1998, apare şi explicaţia, "epitet dat unei persoane cu apucături rele". Aşa că vor ca definiţia să fie schimbată, iar Academia Română să prezinte scuze publice.

L-aţi recunoscut, desigur, pe Regele autoproclamat al ţiganilor, Florin Cioabă. E supărat că una din explicaţiile cuvântului "ţigan" din DEX are un sens peiorativ. Sau dispreţuitor. Este vorba despre a treia explicaţie a cuvântului: epitet dat unei persoane cu apucături rele.

Explicaţia a stârnit supărarea unor organizaţii care luptă pentru drepturile romilor. În primul rând, pentru că face o echivalare între cuvântul "rom" şi "ţigan", care nu înseamnă acelaşi lucru. Şi, în plus, pentru că nu e specificat clar faptul că explicaţia are un sens peiorativ, aşa cum se întâmplă în alte dicţionare.

Organizaţiile care se plâng de explicaţia din DEX au trimis deja o sesizare Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Cer sancţionarea şi obligarea Academiei Române la prezentarea de scuze publice.

Reprezentanţii Academiei Române au declarat că la următoarea ediţie a DEX-ului vor elimina explicaţia buclucaşă.

 


×
Subiecte în articol: tigani romi Academia Romana

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close