Antena 3 CNN Actualitate Romsilva, mesaj pentru românii care se încălzesc cu lemne. Cum ar putea fi ajutați să se aprovizioneze

Romsilva, mesaj pentru românii care se încălzesc cu lemne. Cum ar putea fi ajutați să se aprovizioneze

Romsilva intenționează să înființeze depozite forestiere temporare şi permanente, în special pentru lemnul de foc, pentru a realiza livrarea directă către consumator.

Romsilva, mesaj pentru românii care se încălzesc cu lemne. Cum ar putea fi ajutați să se aprovizioneze
Sursa foto: Pixabay
de Adelina Miron    |    06 Ian 2022   •   19:15

„Vom încerca să realizăm şi să înfiinţăm depozite forestiere atât temporare, cât şi permanente în special pentru lemnul de foc necesar aprovizionării populaţiei, astfel încât accesul în fondul forestier să fie făcut doar de agenţi economici atestaţi sau de către formaţiile proprii ale Regiei prin care să fie asigurată masa lemnoasă pentru aprovizionarea acestor depozite.

Cel puţin ca idee, m-am gândit la aducerea şi apropierea lemnului din depozit către consumator, astfel încât să facem o livrare directă. Încercăm să ne adaptăm la economia de piaţă. Toate acestea au venit în perspectiva preţului de pornire al masei lemnoase pe picior din fondul forestier livrat direct către populaţie.

Voi încerca să păstrez şi să îndeplinesc ţintele de reformă, de management şi cele de guvernanţă din domeniul forestier, în special cele care sunt parte integrantă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în care Romsilva va avea un rol activ atât în ceea ce priveşte realizarea suprafeţei de 56.700, înfiinţarea pepinierelor şi modernizarea celor actuale, cât şi realizarea lucrărilor de corectare a torenţilor din fond forestier", a transmis  directorul general al Regiei Naţionale de Pădurilor (RNP) - Romsilva, George Mierliţă, într-o conferinţă de presă.

Acesta susține că punerea în funcţiune a Sistemului informatic integrat de urmărire a materialului lemnos (SUMAL), varianta 2.0, a contribuit semnificativ la reducerea cazurilor de tăieri ilegale din păduri înregistrate în 2021.

„Am preluat din mers toate lucrările începute în mandatul trecut, în special pe cele de evaluare a amenajamentelor silvice, a planurilor de gospodărire a pădurilor. Sper să le termin într-un timp util, astfel încât cele două componente să fie într-o deplină armonie.

Îmi propun, în acelaşi timp, să reducem cât mai mult tăierile neautorizate în fond forestier. Pentru anul 2021 avem o scădere semnificativă a acestora. Cred că aceste scăderi se datorează în principal punerii în aplicare a aplicaţiei SUMAL 2.0, modificării cadrului legislativ în ceea ce priveşte Codul Silvic, sancţionării faptelor de tăiere, cât şi a celorlalte legi privind contravenţiile silvice", a menţionat George Mierliţă.
 

×
Subiecte în articol: Romsilva lemne
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close