Antena 3 CNN Actualitate Rromii expulzaţi promit că se vor întoarce imediat în Franţa (VIDEO)

Rromii expulzaţi promit că se vor întoarce imediat în Franţa (VIDEO)

Rromii expulzaţi promit că se vor întoarce imediat în Franţa (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Antena 3
21 Aug 2010   •   14:25

Întreaga Europă e cu ochii pe noi, după ce autorităţile franceze au decis expulzarea romilor. Abia întorşi acasă, mulţi promit că nu vor rămâne pentru prea mult timp în ţară. Cu prima ocazie, se întorc în Franţa.

În primii 20 de romi repatriaţi săptămâna aceasta din Franţa, 17 sunt localnici din Bărbuleşti, iar printre ei - şi patru copii.

Majoritatea bărbaţilor din comună sunt plecaţi în Franţa, la cerşit, acasă au mai rămas doar bătrânii, femeile şi copiii. Şi toţi se plâng de viaţa grea.

În Franţa, romii locuiau în taberele de imigranţi de lângă Paris şi Lyon şi erau renumiţi pentru numărul mare de furturi comise în magazine şi pentru faptul că îşi exploatau copiii, trimiţându-i la cerşit.

În Bărbuleşti trăiesc aproximativ 7.000 de suflete şi aproape toţi sunt romi. Nu este însă o clasă de mijloc. Cei mai mulţi sunt săraci,trăiasc în case netencuite şi nu prea au ce pune pe masă. Câţiva au fost însă mai norocoşi. Au scos suficienţi bani din cerşit cât să îşi ridice palate.



Rromii întorşi în ţară i-au înjurat şi scuipat pe jurnalişti, la aeroport

Chiar dacă au trăit ani buni în Franţa, rromii nu şi-au schimbat cu nimic comportamentul ! Supăraţi că au fost obligaţi să se întoarcă în ţară, rromii şi-au ieşit din fire. I-au scuipat şi i-au înjurat ca la uşa cortului pe jurnaliştii care i-au aşteptat la aeroport.

Aşa au păşit romii expulzaţi din Franţa pe pământ românesc.

Deşi au luat bani de la francezi ca să revină în ţară, romii promit într-un glas că se întorc în Hexagon cu prima ocazie. Au şi de ce!

Au fost totuşi şi romi care par să se fi emancipat în Franţa. I-au tratat omeneşte pe jurnalişti. Le-au împărtăşit chiar din experienţa lor.

Reprezentanţii rromilor susţin că repatrierea semenilor lor este o discriminare. Cu toate acestea, ei spun că vor face tot posibilul pentru a-i ajuta să se integreze în ţară.

La Timişoara au ajuns 124 de rromi. Acesta a fost cel de-al doilea val de repatrieri. Asta după ce joi, aproape 100 de rromi au ajuns pe aeroportul Băneasa din Bucureşti. Alte câteva sute de persoane sunt aşteptate în ţară până la sfârşitul lunii septembrie.

Până vor apuca să ia drumul Franţei, romii au simţit însă, pe pielea lor, cum e traiul în România.

Antena 3

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close