Antena 3 CNN Actualitate Rudele preşedintelui Poloniei, înmormântate la Cimitirul Bellu Catolic din Bucureşti

Rudele preşedintelui Poloniei, înmormântate la Cimitirul Bellu Catolic din Bucureşti

Rudele preşedintelui Poloniei, înmormântate la Cimitirul Bellu Catolic din Bucureşti
Sursa foto: Bunicul si strabunicul presedintelui polonez sunt inmormantati la Bucuresti
12 Apr 2010   •   20:06
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Doliu în lumea întreagă şi în comunitatea poloneză din România, după tragedia în urma căreia avionul în care se afla Lech Kaczynski, preşedintele Poloniei, soţia sa şi importante personalităţi politice poloneze s-a prăbuşit zilele trecute în Rusia. Deşi este vorba de preşedintele Poloniei, acesta a avut legături strânse cu ţara noastră, pentru că o mare parte din membri familiei sale a locuit şi ulterior a fost înmormântată pe teritoriul românesc.

Antena3.ro vă prezintă un foto-reportaj de la Cimitirul Bellu Catolic din Bucureşti, unde sunt îngropaţi bunicul, străbunicul şi alţi membri ai familiei preşedintelui Lech Kaczynski.

Un mormânt îngrijit, cu verdeaţă presărată peste el, flori proaspete aranjate uniform şi o piatră funerară mare, aşezată pe pietrişul mormântului. E puţin spartă pe alocuri, cel mai probabil din cauza vremii şi a anotimpurilor care au trecut peste ea. Cum intri pe aleea principală a Cimitirului Bellu Catolic din Bucureşti, coteşti stânga, iar în capătul aleii care se iveşte, un mormânt mare este aşezat penultimul din rând. Acolo sunt îngropaţi Clanul Skupiewski şi Clanul Jasiewicz, din care fac parte şi bunicul şi străbunicul preşedintelui polonez Kaczynski.



Este vorba de Familia Belina Skupiewski, nume care apare în capul pietrei funerare. Sub el apar, în ordine, numele rudelor decedate, alături de anii de viaţă, printre care şi Lucian Iulian (1876-1949), străbunicul preşedintelui care a murit în urma prăbuşirii avionului, iar în josul mormântului, stă numele Colonelui Vinceţiu Jasiewicz, decedat în 1941 şi care a fost bunicul preşedintelui polonez.



Conform informaţiilor furnizate către Antena3.ro de Augustin Cadar, preot administrator la Cimitirul Bellu Catolic din Bucureşti, un singur nume apare în dosarele Cimitirului, la litera ?Sk?, anume Skupiewsky (scris cu y din cauza vremurilor îndepărtate, când numele se pierdeau din cauza lipsei condiţiilor de înregistrare ? n.r.), în anul 1910, la poziţia U²-i-1-2.
?Deşi pe piatra funerară apar mai multe nume din familia preşedintelui Poloniei, totuşi unul singur apare în evidenţele noastre, respectiv Skupiewsky, restul nu. Există posibilitatea ca, din cauza vremurilor de atunci şi a persoanelor persecutate politic în acei ani, cei înmormântaţi acolo să nu fi fost înregistraţi în arhive?, explică Cadar pentru Antena3.ro.
Bunicul, străbunicul şi celelalte rude ale preşedintelui polonez, menţionate pe piatra funerară sunt înmormântaţi în Cimitirul Bellu Catolic din Capitală, alături de scriitori, artişti şi oameni politici importanţi, precum Corneliu Coposu, Florin Bogardo şi Cardinalul Iuliu Hossu. De asemenea, în Bellu Catolic sunt înmormântaţi foarte mulţi nemţi, polonezi, unguri şi italieni.



Potrivit informaţiilor oficiale publicate pe site-ul Ambasadei Republicii Polone la Bucureşti, datele conform cărora persoanele înmormântate la Bellu Catolic sunt bunicul, străbunicul şi alte rude ale preşedintelui polonez Lech Kaczynski sunt confirmate într-un material care prezintă strămoşii preşedintelui, aşezaţi sau decedaţi în România.

Antena3.ro vă prezintă mai jos lista cu rudele lui Kaczynski
?CLANUL JASIEWICZ, blazonul Rawicz
Familie provenită din Marele Principat al Lituaniei; membrii ei apar în documentele arhivale începând cu secolul XVI.
STANISLAW JASIEWICZ, ofiţer de cavalerie rusă, soţul lui Jadwiga Dunin-Brzezinska.
WINCENTY ADAM, fiul lui, născut la Lomza pe 24 decembrie 1891, a urmat Şcoala de Cadeţi la Pskow şi la Połock, iar în anul 1912 a absolvit cu grad de sublocotenent Şcoala Militară de Cavalerie la Elizawetgrad. În 1917, după revoluţia bolşevică a părăsit armata rusă intrând în cadruL I Corp Polonez al generalului Jozef Dowbor-Musnicki. A luptat în razboiul polono-bolşevic al anilor 1918-1921; a fost distins cu ordinuł Virtutea Militară de gradul al V-lea. În perioada celei de a doua Republici Polone a f'ost in serviciul militar al ţării; a deţinut comandamentul celei de-a X-a Brigade de Cavalerie din Rzeszow, precum şi funcţia de comandant adjunct al Brigadei de Cavalerie de Nowogrod in Baranowicze. A ajuns la gradul de colonel.
Începând cu primele zile ale anului 1939 a fost trimis la tratament în România. Pe motiv de boală nu a putut lua parte la războiul de apărare din 1939 (fapt dovedit printr-un certificat emis de către Ambasada Poloniei pe data de 1 august 1940). A murit la Bucuresti pe 27 noiembrie 1941; este înmormântat la un cimitir catolic.
În afara ordinului Virtuti Militari a primit şi alte distincţii: Crucea Vitejilor, Crucea în Grad de Ofiţer al Ordinului de Renaştere a Poloniei, Medalia Îndependenţei, Medalia "Eroii Nealmului" pentru războiul din 1920, Medalia Decadei, Crucea de Aur pentru Merit, Medaille Interalliee, Comanderia Ordinului Coroanei Regale a României de Clasa a III-a.
În anul 192, Kornelia Zoe Skupiewska a devenit soţia lui Wincenty Adam cu care a avut trei fii: Lucjan (născut în 1922) - istoric şi economist, stabilit în Canada; Stanislaw (născut în 1925) - tehnolog, domiciliat în Canada; Maria Adam (născut în 1930) - economist, cu domiciliu la Varşovia, care în 1940 a reuşit să fugă cu sprijinul diplomaţilor români din Polonia de est, ocupată de Sovietici, la bunicul său în România.
Sora lor Jadwiga este soţia lui Rajmund Kaczynski şi mama Preşedintelui Republicii Polone - Lech Kaczynski. Wincenty Adam Jasiewicz este bunicul lui Lech Kaczynski, iar Lucjan Skupiewski este străbunicul lui.
CLANUL SKUPIEWSKI, blazonul Belina
Familia Skupiewski sau Skupienski provine din regiunea Poloniei centrale, numită Mazovia şi este datată în documente începând cu secolul XVI.
Conform informaţiilor transmise de Ambasada Poloniei la Bucureşti în 1987, într-un cimitir catolic din Bucureşti sunt înmormântaţi următorii membri ai acestei familii (mormintele cu numerele: U2-si-1 si 2):
1. Jozef Julian (1846-1919), participant la insurgenţa din ianuarie 1863,
2. Jerzy Tadeusz (1879-1911), fiul lui Jozef Julian,
3. Jozef Konstanty (1873-1943), fiul lui Jozef Julian,
4. Lucjan Julian (1876-1949), fiul lui Jozef Julian,
5. Helena (1880-1949), cea de-a doua sotie a lui Lucjan.
6. Aici este intmormântat colonelul Wincenty Jasiewicz, descris mai sus, ginerele lui Lucjan Julian.
JOZEF JULIAN BELINA-SKUPIEWSKI (1846-1919), fiul lui N.Wolowska a fost insurgent din răscoala din ianuarie 1863. A locuit în Bucureşti, la adresa din Aleea Blanc nr. 50.
Băiatul lui cel mare, Lucjan, doctor in medicină, s-a căsătorit cu Zofia Ajdukiewicz, cu care a avut fiica Kornelia Zoe. Domnişoara Skupiewska a devenit la rândul ei nevasta lui Wincenty Jasiewicz, prieten cu Regele Romaniei, Carol al II-lea. Jasiewicz probabil a deţinut funcţia de senator, totuşi această informaţie nu a fost verificată. În perioada februarie - aprilie 1923 a fost primarul Bucureştiului. S-au păstrat fotografii din anii 30, reprezentându-l pe Lucjan Skupiewski şi Regele Carol al II-lea la vânătoare.

Lucjan s-a născut la Varşovia pe 8 ianuarie 1876 şi a venit în Romnia copil fiind. A urmat cursurile Liceului Gheorghe Lazăr, iar apoi s-a înscris la Facultatea de Medicina din Bucureşti. S-a specializat în chirurgie, ginecologie şi obstetrică, obţinând in 1902 titlul de doctor în medicina şi chirurgie. În scurt timp a devenit asistentul prof. Angelescu de la Spilalul Filantropia. În 1916 a lucrat fără incetare la organizarea şi conducerea tuturor spitalelor pentru răniţii din primul război mondial, din imprejurimile Bucureştiului. După ocuparea Bucureştiului de către nemţi, s-a întors la Spitalul Filantropia pentru a conduce secţia de chirurgie în absenţa profesorului Juvara. A lucrat activ în cadrui organizaţiei "Refugiilor pentru lăuze sărace" şi ca director al maternităţii din Calea Grivilei. Datorită eforturilor depuse timp de 10 ani a reuşit transformarea instituţiei într-un spital specializat cu 45 de paturi. Aceasta maternitate a fost distrusă în bombardamentul de pe 7 mai 1944.
Dr. Skupiewski a murit în ziua de 10 martie 1949, bolnav de cancer osos.

Soţia lui, Zofia, a fost fiica unui eminent pictor polonez, Tadeusz Ajdukiewicz (1852Ź-1916), care timp de mulţi ani rămâne strans legat cu România perioadei regale.?

Paula Safta, Antena3.ro


×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close