Antena 3 CNN Actualitate Rusia își repune adăposturile civile în funcțiune | "Ne arată că se pregătește pentru un război mai mare, pe teritoriul său", declară generalul Mircea Mîndrescu

Rusia își repune adăposturile civile în funcțiune | "Ne arată că se pregătește pentru un război mai mare, pe teritoriul său", declară generalul Mircea Mîndrescu

Rusia își reactivează discret adăposturile antiaeriene din epoca sovietică.

Rusia își repune adăposturile civile în funcțiune | "Ne arată că se pregătește pentru un război mai mare, pe teritoriul său", declară generalul Mircea Mîndrescu
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Noi 2022   •   19:56

Bloomberg, care citează surse de la Moscova, relatează că, după ce au fost neglijate timp de decenii, subsolurile clădirilor de birouri, ale blocurilor de apartamente, ale școlilor și instituțiilor publice sunt verificate în prezent din ordinul autorităților.

Muncitorii curăță aceste facilități şi fac reparațiile necesare.

Campania nu a fost anunțată oficial iar rușii de rând nu știu nimic despre ea.

Însă surse familiare cu situația au declarat pentru Bloomberg că operațiunea face parte dintr-un efort mai larg al Moscovei de a se asigura că infrastructura de apărare civilă este pregătită, în cazul în care războiul ar escalada.

"Ceea ce se întâmplă pare să fie un ordin federal. Dar ar putea fi, de asemenea, un efort al tuturor agențiilor de apărare civilă pentru a-și demonstra utilitatea și a arăta că fac ceva", spune Mihail Vinogradov, analist la Fundația Politică din Sankt-Petersburg.

Singura discuție publică pe această temă a fost la sfârșitul lunii aprilie, când șeful Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, a ordonat un inventar complet al adăposturilor antiaeriene din apropierea graniței cu Ucraina.

Surse militare americane au arătat că Rusia va primi o replică dură dacă folosește o armă nucleară tactică în Ucraina

Verificarea adăposturilor civile ridică în mod natural ipoteza că Rusia ia în calcul bombardamente pe teritoriul său.

În trecutul recent, responsabilii militari din Occident au evocat posibilitatea ca Moscova să ordone o lovitură nucleară tactică în Ucraina, pe fondul eșecurilor din campania militară derulată cu armament convențional.

O astfel de escaladare va atrage represalii dure asupra Rusiei, au indicat militari americani.

"Este evident că efortul pe care Federație Rusă îl face, de a repune în funcțiune adăposturile antiaeriene, nu ne poate conduce decât la ideea că se pregătește pentru o asemenea eventualitate (a unei replici militare pe teritoriul său, n.r.).

Fie că această eventualitate va veni ca urmare a unei acțiuni întreprinse de Federația Rusă, fie că lovirea teritoriului rus va avea o altă cauză, ce fac ei (rușii, n.r.) acum ne demonstrează că se pregătesc pentru un război de o anvergură mai mare decât cel din prezent.

Nu înseamnă, neapărat, că se va ajunge acolo, dar ei se pregătesc",  a spus la Antena 3 CNN generalul (r) Mircea Mîndrescu.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close