Antena 3 Actualitate Rusia propune Statelor Unite un pact împotriva rebelilor din Siria. Răspunsul ferm al americanilor i-a luat prin surprindere!

Rusia propune Statelor Unite un pact împotriva rebelilor din Siria. Răspunsul ferm al americanilor i-a luat prin surprindere!

20 Mai 2016   •   19:10
Rusia propune Statelor Unite un pact împotriva rebelilor din Siria. Răspunsul ferm al americanilor i-a luat prin surprindere!
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA

UPDATE: Departamentul american al Apărării a exclus, vineri, posibilitatea efectuării unor raiduri aeriene comune cu Rusia în Siria, subliniind că Washingtonul nu colaborează militar cu Moscova pe teritoriul sirian, informează site-ul cotidianului Le Figaro.

"Statele Unite nu colaborează şi nu îşi coordonează activităţile din Siria cu Rusia", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jeff Davis.

 

Rusia le-a propus Statelor Unite şi coaliţiei internaţionale conduse de acestea să efectueze, începând cu data de 25 mai, lovituri aeriene comune în Siria împotriva Frontului Al-Nusra şi altor grupări de rebeli care nu respectă încetarea focului, a anunţat vineri ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, transmite Reuters.

Propunerea Moscovei prevede atacarea convoaielor cu arme, inclusiv a celor care ajung în Siria din Turcia. Oficialul rus a afirmat că propunerea a fost făcută după consultări cu guvernul sirian şi cu experţi militari americani la Amman, capitala Iordaniei.

Coaliţia internaţională condusă de SUA desfăşoară, de la sfârşitul verii lui 2014, lovituri aeriene împotriva grupării jihadiste Stat Islamic. Rusia efectuează de asemenea lovituri aeriene din 30 septembrie în Siria, în sprijinul regimului condus de Bashar al-Assad.

SUA au refuzat constant să se participe la orice operaţiune care ar fi efectuată în coordonare cu guvernul sirian, aşa cum a fost cazul campaniei de lovituri aeriene începute de Rusia în septembrie anul trecut.

În timp ce Rusia susţine regimul de la Damasc condus de Bashar al-Assad, Statele Unite - alături de aliaţii săi occidentali şi de cei arabi din regiunea Golfului Persic - sprijină opoziţia siriană. Totuşi, atât Moscova, cât şi Washingtonul se opun Frontului Al-Nusra, care nu a fost inclus în acordul de încetare a focului ce nu a reuşit să prevină extinderea violenţelor din Siria.

Serghei Şoigu a adăugat că loviturile aeriene comune ar ajuta la deblocarea procesului de pace. ''Credem că adoptarea acestor măsuri va face ca tranziţia către un proces de pace să fie realizată pe întregul teritoriu al Siriei. Desigur, aceste măsuri au fost coordonate cu conducerea Republicii Arabe Siriene'', a mai spus ministrul apărării rus.

''Ne rezervăm dreptul de a începe pe 25 mai lovituri unilaterale asupra unităţilor grupărilor teroriste internaţionale şi a grupurilor înarmate ilegale care nu au aderat la acordul de încetare a focului'', a subliniat Şoigu.

 

×
Subiecte în articol: Rusia SUA raiduri aeriene

Ați resimțit creșterea punctului de pensie de la 1 ianuarie 2022? Cât ar trebui să fie pensia în România pentru o viață normală? Dezbate subiectul împreună cu noi pe grupul de Facebook Ştiri Antena 3

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close