Antena 3 CNN Actualitate Said Baaklini, ridicat de ofiţerii de la DIICOT. Afaceristul este suspectat de o fraudă de 80 milioane lei în dosarul Rodipet

Said Baaklini, ridicat de ofiţerii de la DIICOT. Afaceristul este suspectat de o fraudă de 80 milioane lei în dosarul Rodipet

Said Baaklini, ridicat de ofiţerii de la DIICOT. Afaceristul este suspectat de o fraudă de 80 milioane lei în dosarul Rodipet
Sursa foto: Foto: INTACT Images
22 Iul 2011   •   10:29

Said Baaklini a fost ridicat de ofiţerii de la DIICOT, după ce procurorii de la crimă organizată, poliţiştii şi jandarmii au făcut în această dimineaţă 9 percheziţii în Bucureşti şi Ilfov, la vila şi la punctele de lucru ale firmei libanezului.

Omul de afaceri Said Baaklini este acuzat de o fraudă de 80 de milioane de lei, în dosarul Rodipet, potrivit unor surse judiciare.

Baaklini este asociat şi administrator la SC Libarom Agri SRL, iar acţiunea procurorilor are loc în cadrul unei anchete privind o fraudă de 80 de milioane de lei în care ar fi implicat şi Hassan Awdi, unul dintre patronii Rodipet.

Potrivit Mediafax, poliţiştii de la Biroul de Combatere a Crimei Organizată şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au descins, vineri, în opt locuinţe din Bucureşti şi Snagov.
   
Totodată, anchetatorii fac percheziţie şi la vila lui Said Baaklini din localitatea Ştefăneşti.

 

   
În februarie, procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Said Baaklini, asociat şi administrator la SC Libarom Agri SRL, pentru tentativă de stabilire cu rea-credinţă a taxelor având ca rezultat obţinerea fără drept unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat, precum şi pentru asociere în vederea săvârşirii acestei fapte, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
   
Alături de acesta sunt judecaţi Adrian Chebuţiu, preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al UCM Reşiţa, şi Coriolan Adrian Preda, director executiv al societăţii, pe care procurorii îi acuză de complicitate la tentativa de stabilire cu rea-credinţă, de către contribuabil, a taxelor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat şi asociere în vederea săvârşirii acestei fapte.
   
În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Eugen Bogatu, director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa, pentru favorizarea infractorului şi intermedierea de operaţiuni comerciale de către persoana care, în virtutea atribuţiilor de serviciu, are obligaţia de a supraveghea şi controla un agent economic privat, dacă fapta este de natură de a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite.
   
În acest caz senatorul Mircea Marius Banias a fost scos de sub urmărire penală pentru favorizarea infractorului.
   
Said Baaklini este acuzat că a cerut restituiri ilegale de TVA de 60 de milioane euro, după ce UCM Reşiţa i-a vândut patru motoare nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani, la un preţ de 50 de ori mai mare.
   
Pe de altă parte, în iunie 2010, procurorii DIICOT consemnau, în rezoluţia de începere a urmăririi penale pe numele a nouă persoane, între care şi fraţii Mehdi şi Hassan Awdi, patroni ai societăţii de difuzare a presei Rodipet, că "grupul a operat conform unei anumite discipline şi unui anumit control la nivel naţional şi internaţional şi şi-a exercitat influenţa în mediul politic, în mass-media, în sectoarele economiei, caracteristici esenţiale care conferă putere şi autoritate crimei organizate".

×
Subiecte în articol: om de afaceri frauda procurori
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close