Antena 3 CNN Actualitate Salariaţii RATB câştigă acum 25 milioane lei net. Bucureştiul, blocat pentru prima de Paşte

Salariaţii RATB câştigă acum 25 milioane lei net. Bucureştiul, blocat pentru prima de Paşte

Salariaţii RATB câştigă acum 25 milioane lei net. Bucureştiul, blocat pentru prima de Paşte
Sursa foto: greva
01 Apr 2010   •   11:13
Este justificat protestul spontan al angajaţilor RATB şi paralizarea circulaţiei? Salariul acestora este unul mare sau mic pentru situaţia actuală din România? Este justificată solicitarea privind acordarea primelor de Paşte? Aşteptăm comentariile voastre.

Locuitorii Bucureştiului au fost bulversaţi joi dimineaţă de greva angajaţilor RATB. Sute de oameni au umplut trotuarele Capitalei, fiind obligaţi să meargă pe jos la serviciu, după ce traficul a fost paralizat în mai multe zone. Alţii au fost nevoiţi să scoată bani din buzunare pentru taxi, sau să apeleze la ajutorul prietenilor cu maşină. În aceste condiţii, puţini sunt cei care înţeleg acţiunea angajaţilor RATB, mai ales că primarul Oprescu a declarat că salariul mediu net al angajaţilor este de 2.500 de lei.

De cealaltă parte, angajaţii RATB sunt nemulţumiţi de salariile mici şi de faptul că nu au semnat contractul colectiv de muncă pe acest an. Ei se tem că salariul le-ar putea fi micşorat şi sunt indignaţi de faptul că nu au primit prime de Paşte. Protestatarii au solicitat să vorbească personal cu Sorin Oprescu.

Oprescu despre salariile de la RATB
?Salariul mediu net este de 24 de milioane de lei vechi la care se adaugă bonurile de masă, încă 1,5 milioane de lei. Deci salariul mediu net este de 25 de milioane de lei. Contractul colectiv de muncă este semnat în noiembrie 2009 şi durează până în noiembrie 2010. Nu trebuie să le fie frică că nu vor primi aceşti bani, i-au primit întotdeauna. Atunci când am fost la greu, am discutat lucrurile pe faţă?, a declarat primarul Oprescu.
SORIN OPRESCU: SALARIUL MEDIU NET ESTE DE 2.500 DE LEI


Cât despre prima de Paşte, edilul spune că bugetul nu îi permite să o acorde în acest an. "Mi-aş fi dorit din suflet să pot acorda prima de Paşte. Mi-aş fi dorit să pot face ceva, nu numai pentru ei, dar şi pentru oamenii din Primărie. Am stabilit că nu ne permite bugetul să facem acest gest şi nu l-am făcut de comun acord, dicutând şi explicându-le. M-au înţeles şi ceilalţi şi sper să mă înţeleagă şi ei", a mai spus Oprescu.


Joi dimineaţă, directorul RATB, Gheorghe Aron, a declarat că greva este ilegală şi că angajaţii Regiei nu pot intra în grevă pentru că au un contract colectiv de muncă ce a fost respectat şi nici nu au urmat toţi paşii pentru a declanşa conflictul de muncă.

Mai mult, se pune problema cine ar trebui să îi despăgubească pe călătorii RATB care au abonamente şi care joi nu au putut călători cu mijloacele de transport în comun.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: grevă RATB Sorin Oprescu
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close