Antena 3 CNN Actualitate Câți bani vor primi în plus bugetarii după majorarea de 10%

Câți bani vor primi în plus bugetarii după majorarea de 10%

Guvernul a aprobat majorarea cu 10%, în două tranșe, a salariilor unor categorii de bugetari, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

de Laura Dinu    |    24 Mai 2024   •   14:00

Ordonanța de urgență care majorează salariile crește cu până la 800 de lei salariile angajaților de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. La polul opus, angajații din cultură primesc doar 200-300 de lei. Asta pentru că, în medie, salariile pe care aceștia le încasează sunt de aproximativ 3.000 lei.

Funcționarii parlamentari care primesc, în medie, 6.000 de lei, vor avea o creștere salarială de aproximativ 600 de lei. Majorarea se acordă în două tranșe. În luna iunie și în luna septembrie.

Angajații de la Guvern primesc, în medie, 5.000 lei. Vor primi în plus la salariu, în iunie, 250 de lei și încă 250 de lei, în septembrie. Impactul bugetar este de 1,2 miliarde de lei.

Cum vrea Guvernul sa facă rost de bani

În primul rând crește gradul de ocupare a forței de muncă și a plății contribuțiilor la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, dar și a impozitului pe venit. Apoi urmează reorganizări instituționale.

De asemenea, Guvernul se concentrează și asupra creșterii gradului de colectare. Și nu în ultimul rând, reducerea unor cheltuieli cu bunuri și servicii.

Salariul minim crește de la 3.300 de lei la 3.700 de lei de la 1 iulie

Nu doar bugetarii primesc salarii majorate. Din iulie, salariul minim crește de la 3.300 lei la 3.700 lei brut.

Asta înseamnă o creștere netă de 240 de lei și se păstrează scutirea de taxe pentru 200 de lei din salariul minim până la finalul anului. Măsura însă nu i-a încântat pe bugetari, care au ieșit în stradă să protesteze. 

×
Subiecte în articol: salarii bugetari
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Momentul impactului mortal dintre autocarul plin cu copii și un autoturism
x close