Antena 3 CNN Actualitate Salariile şefiilor ANRE sfidează bugetul de stat: Un director câştigă 50.000 de euro pe lună

Salariile şefiilor ANRE sfidează bugetul de stat: Un director câştigă 50.000 de euro pe lună

Salariile şefiilor ANRE sfidează bugetul de stat: Un director câştigă 50.000 de euro pe lună
10 Oct 2008   •   09:06

Venituri de top, demne de revista Forbes. Cei 11 şefi de la Autoritatatea Natională de Reglementare în domeniul Energiei împart 7 milioane de euro anual, numai pentru salariile lor. Anul trecut, suma cheltuită pentru salariile personalului ANRE a fost de peste 15 milioane de euro. Potrivit unor surse din interiorul instituţiei, un director ajunge să fie platit chiar şi cu 50.000-55.000 euro pe lună. Grosul banilor nu vine sub formă de salariu, ci ca prime trimestriale şi diurne.
Potrivit declaraţiei de avere, preşedintele Autorităţii de Reglementare în domeniul Gazelor, Olosz Gergely, are şapte imobile în Ungaria şi România, 9 terenuri, atât agricole cât şi intravilane, trei credite în euro în valoare totală de 156.000 de euro şi bani daţi cu împrumut 145.000 de lei noi.
Averea imobiliară este impresionantă. Două apartamente sunt în Ungaria, la Budapesta şi la Peci, două spaţii comerciale la Sfântu Gheorghe şi trei case de locuit, în Covasna şi Sfântu Gheorghe.
La acestea se adaugă 5 terenuri în intravilan însumând aproape 8.000 de metri pătraţi, în Sfântu-Gheorghe şi Covasna.
Terenul agricol aflat în proprietatea directorului ANRE însumeaza aproape 39 de hectare.
La autoturisme, Olosz este modest: conduce un Renault Megan, din 2000.
Şeful ANRE, Gergely Olosz a fost validat pe 8 octombrie ca deputat UDMR. Nu a fost demis şi nici nu a demisionat, deşi cele două funcţii sunt incompatibile, potrivit Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor. Şi în Codul de conduită al ANRE se specifică faptul că niciun angajat nu are voie ?să-şi exprime convingerile politice, deoarece ar influenţa imparţialitatea în realizarea sarcinilor de serviciu". Olosz nu poate fi dat jos decât cu acordul UDMR, au declarat surse guvernamentale.
De situaţia creată se declară nemulţumit şi preşedintele Băsescu, care, într-o conferinţă de presă a declarat că aceasta este una dinte consecinţele "lăcomiei şi nesimţirii politicului".
"Aceste agenţii au devenit moşia financiară a clienţilor politici. Aceste agenţii, de regulă, sunt aşa-zis autofinanţate. De fapt sunt finanţate din taxele agentilor economici care beneficiază de servicile lor. Aceste taxe, percepute şi de ANRE, sunt încasate de la furnizorii de electricitate. Aceşti furnizori dau taxele la agenţie, îi plătesc, de fapt, pe cei care ar trebui să îi controleze în favoarea beneficiarilor. Agenţiile îşi pun taxele în preţul pe care îl plăteşte fiecare cetaţean la factura de gaze, deci tot populaţia le plăteşte salariile", a povestit şeful statului.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei - ANRE - este o institutie publica autonoma de interes national cu personalitate juridica in coordonarea directa a primului ministru.
DECLARAŢÍA DE AVERE A PREŞEDINTELUI ANRE (pdf)
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: salarii mari ANRE
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close