Antena 3 CNN Actualitate Vinerea neagră pentru Serviciul Salvamont Poiana Brașov! Zi record de accidentări cu 17 cazuri

Vinerea neagră pentru Serviciul Salvamont Poiana Brașov! Zi record de accidentări cu 17 cazuri

Salvamontiștii Serviciului Public Salvamont Poiana Brașov au avut o zi plină la început de weekend. Aceștia au fost solicitați să intervină în 17 cazuri de accidentări pe pârtiile și potecile din masivul Postăvarul, zi record ca număr de accidentări. Pentru șase dintre cazuri a fost necesară prezența echipajelor SMURD.

Vinerea neagră pentru Serviciul Salvamont Poiana Brașov! Zi record de accidentări cu 17 cazuri
Sursa foto: Salvamont Poiana Brasov/Facebook
de Georgiana Adam    |    05 Feb 2021   •   22:53

Serviciul Public Local Salvamont Brașov a fost solicitat să intervina în 17 cazuri. Persoanele s-au accidentat în timp care practicau sporturile de iarnă, sau se plimbau în Poiana Brasov și Masivul Postăvaru.

Salvatorii montani au acordat primul ajutor persoanelor accidentate și apoi le-au coborat în siguranță la baza muntelui.

6 persoane au avut nevoie de intervenția echipajelor SMURD 

Pentru șase dintre persoanele rănite a fost nevoie și de intervenția echipajelor SMURD sau SAJ, care le-au preluat si transportat la spital.

Două dintre cazuri au fost atipice, iar salvamontiștii trag un semnal de alarmă pentru cei care se aventurează fără un bagaj minim de cunoștințe în zonele montane pe timp de iarnă.

Primul, este cazul unui tânăr care a plecat pe pârtie îmbrăcat sumar, având în picioare o pereche de adidași de vară și care a alunecat și s-a accidentat. Cel de al doilea caz este cel al unei femei în vârstă de 50 de ani care s-a aventurat pe poteca înzăpezită din dorința de a ajunge la preotul de la schitul de sub Postăvarul. Nici aceasta nu avea echipament și încălțăminte corespunzătoare și a suferit prin căzătură o entorsă la unul dintre membrele inferioare.

Recuperarea victimei într-un astfel de caz presupune un efort consistent din partea salvatorilor, care sunt nevoiți să care prin zăpadă cu o sanie specială victima, până la baza muntelui de unde este urlterior preluată de un echipaj SMURD.

Recomandările salvamoniștilor din Poiana Brașov

"Recomandăm turiștilor care doresc să se plimbe pe traseele montane din zona noastră să se asigure că dispun de echipament adecvat și să aibă încălțări specifice pentru munte. Totodată, recomandăm schiorilor să manifeste prudență și să reducă viteza considerabil, deoarece există diferențe mari în consistența zăpezii de la o zonă la alta. În a doua parte a zilei, zăpada de suprafață începe să se înmoaie din cauza caldurii, fiind înlăturată către margini și strânsă în gâlme, de numărul mare de schiori. Stratul de bază care este predominant compus din zapadă artificială rămâne dur pe tot parcursul zilei, făcându-i pe schiori să treacă de la aceste zone rapide, la cele lente cu zăpadă pufoasă și grea, care solicită foarte mult articulațiile genunchilor.
De la începutul sezonului de schi salvamontiștii din Poiana Brașov au intervenit in 270 de cazuri, reprezentand 277 de persoane care s-au accidentat, rătăcit sau au trebuit să fie evacuate. Practicarea sporturilor de iarna presupune responsabilitate, atat pentru siguranta proprie, cat si pentru a celor din jur!", transmit cei de Serviciul Public Salvamont Poiana Brașov pe pagina de Facebook.

Zi cu numar record de accidentari in Poiana Brasov. Astazi, 05.02.2021, Serviciul Public Local Salvamont Brasov a fost...

Posted by Salvamont Poiana Brasov on Friday, 5 February 2021

×
Subiecte în articol: Salvamont poiana brasov
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close