Antena 3 CNN Actualitate Salvamontiștii au recuperat trupurile copiilor alpiniști Dor Geta Popescu și Eric Gulacsi, morți în avalanșa din Retezat

Salvamontiștii au recuperat trupurile copiilor alpiniști Dor Geta Popescu și Eric Gulacsi, morți în avalanșa din Retezat

Salvamontiștii au recuperat trupurile copiilor alpiniști Dor Geta Popescu și Eric Gulacsi, morți în avalanșa din Retezat
Sursa foto: Foto: Antena 3
23 Apr 2017   •   14:30

UPDATE: Şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a declarat pentru News.ro că salvatorii care duminică dimineaţa au urcat pe munte pentru a recupera trupurile celor doi copii morţi în urma avalanşei de sâmbătă după-amiaza au ajuns la locul accidentului şi au recuperat cele două corpuri.

”Au ajuns salvatorii în zona unde a avut loc avalanşa şi au început transportul către vale. Asta înseamnă că vor urca o creastă, vor înşira tot felul de corzi şi apoi va fi efectiv coborârea în cadrul căreia din nou se vor înşira corzi pentru siguranţă. Va mai dura patru - cinci ore, pentru că s-a pornit viscolul şi ninge”, a declarat Ovidiu Bodean.

UPDATE: Echipele de salvamontişti şi jandarmi montani au ajuns, duminică la prânz, în locul unde s-a produs avalanşa din Masivul Retezat, în urma căreia Erik Gulacsi şi Dor Geta Popescu şi-au pierdut viaţa şi alte cinci persoane au fost rănite. 

"Echipele de salvamontişti şi jandarmi montani au ajuns la faţa locului şi au început procedurile de recuperare a victimelor. Cele două persoane decedate vor fi transportate în zona Cârnic. Trupurile vor duse la Serviciul de Medicină Legală Hunedoara", a declarat şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Acesta a estimat că va mai dura cel puţin cinci ore până când echipele formate din cei 18 salvamontişti şi cinci jandarmi montani vor reuşi să ajungă la Cârnic, unde sunt aşteptaţi de maşinile ce vor prelua victimele. 

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara a informat că acţiunea se desfăşoară în condiţii extrem de dificile, din cauza traseului montan accidentat, acoperit cu zăpadă afânată, dar şi a vremii neprielnice. De altfel, pentru zona montană a fost emisă o atenţionare meteo cu privire la intensificări ale vântului, care la rafală va atinge 75 - 80 km/h. 

Salvamontiștii lasă de înțeles că de vină pentru tragedie sunt chiar părinții copiilor

Salvamontiștii lasă de înțeles că de vină pentru aceasta tragedie sunt chiar părinții copiilor. Cu două zile în urmă fusese dată o avertizare de avalansă în Retezat, însă părinţii au ignorat pericolul iminent. Mai mult, spune Ovidiu Bodeanu, ăeful Salvamont Hunedoara, cel mai probabil avaşansa a fost provocată de grupul de 51 de turiști care a mers pe creasta muntelui și a dislocat zăpada, același grup care a fost martor la tragedie și a sunat imediat la 112. 
__________

O operațiune dificilă are loc duminică dimineață în Munții Retezat, unde s-a produs tragedia de ieri. Salvamontiștii au plecat deja de două ore și jumatăte spre locul unde au murit cei doi copii alpiniști multipli campioni mondiali și europeni. Dor Geta Popescu și Eric Gulacsi au doborât record după record, au urcat pe cele mai înalte varfuri din lume dar au murit îngropați de o avalanșă aici, în țară. 

Cei şapte alpinişti au fost surprinşi de o avalanşă pe traseul Peleaga - Bucura. 

De pe altă creastă, câteva zeci de oameni au asistat neputincioşi la avalanşă. Ei au fost primii care au ajuns la răniţi. Doi copii de 13 şi 14 ani, Erik şi Geta, au fost îngropaţi sub zăpadă. În ciuda vârstei, amândoi aveau ani de experienţă pe munte.

Tatăl băiatului mort şi sora lui abia au scăpat cu viaţă. Trei persoane din grupul celor surprinşi de avalanşă au fost rănite.

Zeci de salvamontişti şi jandarmi montani au plecat spre locul tragediei. Intervenţia a fost însă extrem de dificilă, până la faţa locului erau 4 ore de mers. Din cauza zăpezii au fost nevoiţi să abandoneze maşinile şi să meargă pe jos. Rănitii au fost coborați la refugiul Genţiana, iar ulterior cautarile au fost sistate din cauza vremii nefavorabile. Salvatorii atrag atenţia că în orice moment, o altă avalanşă se poate declanşa.

Pericolul persistă mai ales în golurile alpine de sub Vârful Judele, pe traseul Lacul Bucura-Refugiul Bucura, sub Vârful Retezat, dar şi pe Valea Berbecilor, sub Vârful Peleaga. 

 

 

×
Subiecte în articol: dor geta popescu
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close