Antena 3 CNN Actualitate Salvarea delfinilor din Marea Neagră: 50 de pescari şi-au montat dispozitive acustice pe plasele de pescuit

Salvarea delfinilor din Marea Neagră: 50 de pescari şi-au montat dispozitive acustice pe plasele de pescuit

Salvarea delfinilor din Marea Neagră: 50 de pescari şi-au montat dispozitive acustice pe plasele de pescuit
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
21 Iul 2011   •   09:04

Delfinii din Marea Neagră mor pe capete, prinşi în plasele pescarilor! Din fericire, există o soluţie, pentru ca mamiferele să nu mai piară în acest mod stupid. Un dispozitiv care se fixează pe plasa de pescuit şi care îi vorbeşte delfinului pe limba lui. Adică emite ultrasunete, care îl avertizează că se află în pericol.

O asemenea privelişte este destul de rară pe ţărmul nostru al Mării Negre. Şi ar putea dispărea cu totul, dacă delfinii continuă să moară prinşi în plasele de pescuit.

Anul acesta, 90 de delfini şi-au găsit sfârşitul în plasele de pescuit. 10 dintre ei, doar în ultimele zile. Voluntarii de mediu spun că soluţia ar fi montarea unor dispozitive acustice pe plasele de pescuit. 50 dintre ele deja au ajuns la pescari.

Pentru că şi delfinii comunică tot prin ultrasunete, practic, dispozitivele le vorbesc pe limba lor. Le spun să se îndepărteze de plasele de pescuit, care - pentru delfini - sunt un fel de fast-food. Le e mult mai comod să mănânce peştii deja prinşi, în loc să se mai obosească să-i vâneze.

Dispozitivele sunt importate din Marea Britanie şi costă o sută de euro bucata. Deci va mai dura ceva până când fiecare pescar îşi va putea monta aşa ceva pe plasele de pescuit. Dar măcar primul pas a fost făcut.

 


×
Subiecte în articol: delfini Marea Neagrã pescari dispozitiv
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close