Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Dieta Postul Paştelui. Dr. Oana Dumitrache: ”Produsele de post din comerț, o păcăleală”

Dieta Postul Paştelui. Dr. Oana Dumitrache: ”Produsele de post din comerț, o păcăleală”

Astăzi începe Postul Paştelui şi ar fi indicat să ştim ce ar trebui să mâncăm astfel încat să ajungem de sărbători cu o siluetă de invidiat.

Dieta Postul Paştelui. Dr. Oana Dumitrache: ”Produsele de post din comerț, o păcăleală”
Sursa foto: Pexels
de Andreea Cigolea    |    15 Mar 2021   •   09:45

Nutriţionistul Oana Dumitrache a vorbit la "Sfat de Sănătate" cu Andreea Cigolea despre ce să introducem în meniul nostru zilnic, astfel încât să stăm bine şi cu sănătatea şi cu silueta.

Care este alimentaţia corectă în post

"Unii ţin postul din punct de vedere religios, alţii doar pentru a se detoxifia, iar alţii vor să slăbească  după perioada sărbătorilor, în care au acumulat nişte kilograme în plus. 
Important e pe toată perioada anului să avem o alimentaţie sănătoasă. Chiar şi în post există o alimentaţie sănătoasă. Foarte mulţi înţeleg fără proteine de origine animală. Foarte bine, este ok să facem o pauză, pentru că şi proteinele animale în exces pot conduce la boli metabolice precum hiperglicemia. Guta, de exemplu, este o boală prin acumulare de proteine animale în exces.

Să nu uităm că proteinele vegetale nu pot înlocui definitiv proteinele animale. De ce? Pentru că proteinele animale ne aduc acei aminoacizi esenţiali organismului şi mai ales musculaturii scheletice pe care o folosim tot timpul.

Tocmai de aceea s-a dat şi dezlegarea la peşte. Este totuşi o proteină nobilă, de origine animală, care ne ajută foarte mult să nu facem un deficit de mare în această perioadă, fiind o perioadă un pic mai lungă."

Ce introducem în meniul zilnic

"Produsele de post ne cam păcălesc. Sunt foarte multe produse de post care sunt îmbunătăţite cu aditivi şi coloranţi alimentari. Din păcate, ele nu ne aduc un beneficiu asupra sănătăţii, din contră ne îngraşă şi mai tare.

Pacienţii care au sindrom metabolic, care au deja obezitate, hipertensiune sau chiar diabet trebuie să fie atenţi. Întotdeauna, când intri în post, trebuie să te adresezi unui specialist.

Combinaţiile alimentare care ne îmbolnăvesc în timpul postului

În primul rând produsele făcute special de post. Acestea sunt cele care ne îngraşă cel mai tare: covrigeii, produsele de post vegetale care sunt îmbogăţite cu aditivi, coloranţi, cu diferite gusturi ca să fie cât mai plăcute. Ele sunt o păcăleală. În timp, consumate, nu produc decât lucruri nebenefice asupra organismului."

Postul negru şi în ce condiţii este recomandat

"Postul negru, în general, este un post religios. El se ţine într-o singură zi, în Vinerea Mare, când nu poţi să bei decât apă. Ulterior, s-a constatat că acest post negru, ţinut rar, dar pe perioade foarte scurte ne ajută un pic la detoxifierea organismului.

Sunt anumite grupuri sau categori pe persoane care nu pot ţine acest post negru. În primul rând sunt persoanele însărcinate, vârstnicii, copiii şi cei care au probleme cronice cu afecţiuni cronice în tratament. Aici postul negru dăunează şi mai mult sănătăţii.

Această pauză alimentară are şi beneficii. Singurul lucru la care nu sunt de acord este hidratarea. În clipa în care prelungim la trei, patru zile, atunci da, apar probleme. Să nu uităm că în tubul nostru digestiv este 70% din sistemul nostru imunitar. Atunci trebuie să acordăm foarte multă atenţie."
 

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate post Paste post negru
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close