Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Alimente bogate în zinc. Importanța acestui mineral pentru buna funcționare a organismului

Alimente bogate în zinc. Importanța acestui mineral pentru buna funcționare a organismului

Zincul îndeplinește un rol important în organism, iar lipsa cantității necesare poate fi cauza anumitor probleme de sănătate.

Alimente bogate în zinc. Importanța acestui mineral pentru buna funcționare a organismului
Sursa foto: Gettyimages
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Apr 2024   •   12:00

Zincul este un mineral esențial pentru păr, piele și imunitate, fiind prezent în mod natural în numeroase alimente.

Potrivit specialiștilor, pentru un sistem imunitar de fier, este important ca nivelul de zinc din organism să fie mereu optim.

De asemenea, zincul s-a dovedit util pentru îmbunătățirea capacității de învățare și memorare, fiind recomandat mai ales elevilor și studenților aflați în perioada examenelor.

Totodată, zincul ajută la ameliorarea simptomelor răcelii, dar și la accelerarea procesului de vindecare a rănilor.

Zincul are numeroase alte beneficii, printre care mai notăm: îmbunătățirea aspectului părului, susținerea fertilității, uniformizarea tenului.

Alimente bogate în zinc

Cele mai bune surse de zinc sunt: carnea, nucile, fasolea neagră și roșie, peștele, fructele de mare, cerealele integrale și lactatele.

Alimente cu cea mai mare concentrație de zinc:

  • stridiile (14.1 mg de zinc)
  • carnea de vită (7 mg de zinc)
  • fasolea neagră (6.9 mg de zinc)
  • carnea de crab (6.5 mg de zinc)
  • carnea de homar (3.4 mg de zinc)
  • carnea de porc (3.4 mg de zinc)
  • orezul sălbatic (2.2 mg de zinc)
  • mazărea verde (2.2 mg de zinc)
  • iaurtul natural (1.3 mg de zinc)
  • nucile pecan (1.3 mg de zinc)
  • arahidele (0.9 mg de zinc)

În prezent, specialiștii recomandă o suplimentare zilnică de 8 mg, pentru femei, respectiv 11 mg, pentru bărbați, notează doc.ro.

Suplimentele pe bază de zinc pot fi o variantă pentru asigurarea aportului necesar zilnic, însă este bine să apelăm la cunoștințele unui specialist, astfel încât să poată fi stabilită cantitatea de care avem nevoie.

Consumul în exces de zinc poate conduce la apariția unor reacții precum: greață, vărsături, pierderea apetitului, dureri de cap.

În plus, specialiștii susțin că excesul de zinc în corp este asociat și cu formarea de pietre la rinichi.

×
Subiecte în articol: zinc sănătate beneficii organism alimente
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close