Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Un bărbat a primit inima unei tinere de 20 de ani, la Spitalul Floreasca din Bucureşti

Un bărbat a primit inima unei tinere de 20 de ani, la Spitalul Floreasca din Bucureşti

Inima unei tinere în vârstă de 20 de ani, aflată în moarte cerebrală, continuă să bată acum pentru o nouă viaţă. Un bărbat de 32 de ani a primit inima în urma unui transplant cardiac efectuat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca.

Un bărbat a primit inima unei tinere de 20 de ani, la Spitalul Floreasca din Bucureşti
Sursa foto: Antena 3
de Cristina Ştefan    |    18 Ian 2022   •   07:51

Medicii de la Spitalul Floreasca au făcut tot posibilul pentru ca bărbatul să fie salvat, după ce a aşteptat aproximativ un an o inimă compatibilă. Vorbim despre prima intervenţie de acest fel din anul 2022 realizată la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Floreasca.

Intervenţia a durat aproximativ opt ore şi a fost coordonată de profesorul dr. Horaţiu Moldovan.

Inima fetei în vârstă de 20 de ani, declarată în moarte cerebrală, a ajuns la un pacient de 32 de ani. Pacienta a fost internată în starea critică în Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Militar "Carol Davila".

"Am avut oportunitatea să prelevăm un cord în cadrul unei prelevări multi-organ, care s-a desfăşurat la Spitalul Militar Central din Bucureşti, vineri dimineaţă. Prima prelevare multi-organ din Spitalul Militar Central.

Am prelevat cordul unei donatoare, unei fete de 20 de ani, care a fost ulterior implantat, transplantat, unui pacient de 32 de ani, aflat în insuficienţă cardiacă severă fără altă soluţie terapeutică", a explicat prof. dr. Horaţiu Moldovan, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Floreasca.

Bărbatul care a primit o inimă nouă este acum internat în Secţia de Terapie Intensivă, însă starea acestuia este stabilă, astfel încât, în aproximativ trei săptămâni, ar putea fi externat.

Aproximativ opt ore a durat transplantul cardiac, primul care a avut loc anul acesta la spitalul Floreasca din Bucureşti. Bărbatul în vârstă de 32 de ani suferea de cardiomiopatie dilatativă şi aştepta de aproximativ 11 luni o inimă compatibilă. Acum, în urma transplantului cardiac, tânărul va putea duce o viaţă normală.

"Poate să vorbească, este în Terapie Intensivă, pacienţii transplantaţi suferă un tratament imunosupresiv. A fost foarte bucuros, încrezător, a avut încredere în echipa medicală care i-a propus această intervenţie şi iată că s-a şi întâmplat", a declarat prof. dr. Horaţiu Moldovan.

Transplantul cardiac a fost coordonat de profesorul Horaţiu Moldovan, împreună cu prof. Horaţiu Suciu de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.

"În capitala României, din păcate, până acum cinci ani nu s-au întâmplat intervenţii de transplant cardiac. Acestea s-au întâmplat, în România, doar la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, în Bucureşti practicându-se doar transplant de ficat şi transplant renal la Institutul Fundeni, după cum bine se ştie. Este o revenire în normalitate", a precizat prof. dr. Horaţiu Moldovan.

Clinica de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Floreasca este condusă de profesorul Horaţiu Moldovan încă din martie 2021. În cele nouă luni de activitate, tânăra echipă de specialişti a efectuat peste 180 de operaţii de chirurgie cardiacă, dintre care 135 pe cord deschis.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close