Antena 3 Actualitate Sănătate Când este cazul să te testezi pentru cancerul ovarian 

Când este cazul să te testezi pentru cancerul ovarian 

28 Mai 2018   •   15:39
Când este cazul să te testezi pentru cancerul ovarian 

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai greu de diagnosticat cancere. De cele mai multe ori acesta nu are simptome, iar chiar dacă ele există sunt deseori confundate cu alte afecțiuni.  

O femeie are mai puțin de 2% șanse de a fi afectată de cancer ovarian în viața ei, potrivit Societății Americane de Cancer (ACS). Riscul de cancer ovarian crește odată cu vârsta, iar majoritatea femeilor sunt diagnosticate după menopauză. De asemenea, femeile care suferă de obezitate prezintă un risc mai mare. Ca și în cazul a mai multor tipuri de cancer, o istorie în famile a bolii crește șansele de boală, iar de multe ori un astfel de istoric este un semnal că există o componentă genetică care stă la bază cancerului ovarian. Pană la 10% din cazurile de cancer ovarian sunt rezultatul mutațiilor genetice moștenite, în special a două gene, BRCA1 și BRCA2  în conformitate cu informațiile date de ACS. Multe femei sunt conștiente că aceste mutații genetice pot provoca cancer la sân, dar aceste gene cresc și riscul de cancer ovarian. În cazul în care gena BRCA este descoperită, aceasta înseamnă o șansă de peste 70% de cancer.  

Testul genetic pentru BRCA este solicitat de multe femei însă nu este întodeauna indicat. Înainte de a face acest test este important să consideri istoria familiei și să iei în calcul cât mai mulți membrii. De asemenea, este indicat să te sfătuiești cu medicul dacă este bine să te supui acestui test și să iei în consideri toate riscurile. Un rezultat pozitiv înseamnă că te vei confrunta cu decizii precum îndepărtarea ovarelor sau a sânilor în cazul genei BRCA1. 

Dacă ai o familie mică cu multe cazuri de cancer, este bine să faci o astfel de testare însă dacă familia ta este una mare fără cazuri de cancer nu este sfătuit să te supui acestui test. Când și dacă te decizi să faci o testare genetică, trebuie să știi că nu toate testările sunt făcute în mod egal și trebuie să iei în considerare toate opțiunile. Unele teste sunt făcute prin analize de sânge, altele prin salivă, iar anumite testări iau în considerare mai mulți factori care ar putea duce la cancer. În funcție de istoria familiei și de predispoziție, este indicat să alegi nivelul de testare căruia vrei să te supui și neapărat să iei în calcul efectele emoționale ale unei astfel de testări.  

Rezultatele trebuie de asemenea interpretate cu grijă. Riscul de a face cancer pentru o femeie cu istorie de cancer ovarian în familie este mult mai mare, chiar dacă rezultatul testării este negativ, decât cel al unei femei fără o astfel de istorie, deci riscurile nu sunt în totalitate eliminate. Doctorii subliniază faptul că testarea genetică nu ar trebui să crească îngrijorarea cu privire la riscul de cancer ovarian sau al posibilității de a dezvolta orice alt tip de cancer: "Prea multă îngrijorare este paralizantă. Nu vrem că femeile să se îngrijoreze în legătură cu factorii de risc pe care nu îi pot controla, deoarece asta nu ajută cu nimic" menționează aceștia.

Sursă: HEALTH  

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close