Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cercetător român, avertisment despre pericolul neștiut din farmacii

Cercetător român, avertisment despre pericolul neștiut din farmacii

Cercetătorul Costel Atanasiu transmite un avertisment despre pericolul din farmacii despre care se vorbește prea puțin. Este motivul pentru care mulți români își pun în pericol sănătatea.

Cercetător român, avertisment despre pericolul neștiut din farmacii
de Gabriel Dano    |    05 Feb 2022   •   11:47

Costel Atanasiu avertizează că peste 90% dintre suplimentele vândute în farmacii sunt „apă de ploaie”. Toate proprietățile miraculoase pe care chipurile le au aceste produse reprezintă doar părerile producătorilor și nu sunt confirmate de studii științifice, afirmă cercetătorul.

„Singurele suplimente pe care trebuie să le luați sunt vitaminele și unele minerale, dar și acolo trebuie luate la indicația și sub supravegherea medicului pentru că excesul de vitamine este dăunător”, explică Atanasiu.

Carențele de vitamine pot fi determinate prin analize. Una dintre probleme constatate frecvent este lipsa vitaminei D. Potrivit cercetătorului Costel Atanasiu, motivul este simplu: corpul uman n-a fost „programat" să petreacă atât de mult timp în casă, el trebuia să fie aproape tot timpul afară, în soare.

Lipsa poate fi compensată prin ingerarea de vitamina D, însă uneori acest lucru nu este suficient deoarece unele persoane au tulburări de metabolism care fac ca vitamina să nu fie reținută de către organism.

Tonice pentru sistemul nervos: când sunt necesare și ce trebuie să conțină

De multe ori ne lăsăm copleșiți de stres, astenie, oboseală. Orele petrecute la birou sau în picioare își spun cuvântul asupra posturii și astfel apar durerile de spate, amorțelile, furnicăturile. Ne gândim să luăm niște vitamine, ca să ne simțim mai bine, dar de fapt avem nevoie de un tonic pentru sistemul nervos.

Ne gândim să luăm niște vitamine, ca să ne simțim mai bine, dar de fapt avem nevoie de un tonic pentru sistemul nervos.

Ce sunt tonicele pentru sistemul nervos?

Este vorba despre o categorie de suplimente sau medicamente care conțin ingrediente special gândite să susțină, să stimuleze și să îmbunătățească activitatea sistemului nervos. Sistemul nervos funcționează pe bază de activitate electrică, ce este transmisă de-a lungul tecii de mielină, la sistemul nervos central. Acesta, la rândul său, primește informația, o decodează, o analizează și transmite comenzi mușchilor.

Vârsta, stresul, carențele alimentare sau stresul oxidativ pot afecta acest proces, încetinindu-l sau determinându-l să dea erori. Un bun tonic cerebral, de tipul Alanerv, poate remedia aceste probleme.

Când e necesar să iei un tonic pentru sistemul nervos?

Atunci când te confrunți cu diverse simptome ciudate, de tipul durerilor articulare, al durerilor de spate, amorțeli și furnicături, este bine să consulți medicul neurolog pentru a face investigații care să identifice cauzele problemelor tale.

Odată ce au fost excluse eventuale boli grave și a fost identificată cauza simptomelor, chiar medicul îți va recomanda un supliment care să te ajute. Dacă știi deja cărui fapt se datorează simptomele, suplimentele alimentare pot fi administrate conform prospectului, sub forma unor cure periodice, mai ales în anotimpul rece și imediat după ieșirea din acesta, când majoritatea persoanelor se plâng de acutizarea problemelor.

Ce trebuie să conțină un bun tonic pentru sistemul nervos?

Există câteva substanțe despre care se știe că au o influență puternică asupra echilibrării funcționării sistemului nervos.

  • Complexul vitaminelor B este implicat într-un mare număr de procese metabolice. Efectul lor neurotrofic contribuie la reducerea stresului oxidativ și la îmbunătățirea troficității neuronale, ceea ce le transformă într-un adjuvant constant în cazul patologiei neurologice.

  • Vitamina E este un antioxidant puternic si eficient, recunoscut pentru că previne deteriorarea membranelor celulare prin peroxidare lipidică.

  • Seleniul face parte din categoria compușilor esențiali pentru sinteza enzimelor cu funcții antioxidante.

  • Acidul gamma-linolenic (GLA) este un acid gras polinesaturat esențial din categoria acizilor grași omega-6, care face parte din membranele celulare și pe care îl găsești în unele uleiuri vegetale. Suplimentele de GLA îmbunătățesc starea membranelor celulare și determină, astfel, creșterea vitezei de transmitere a impulsului nervos. În plus, GLA este eficient în stimularea secreției de prostaglandine, care au acțiune antiinflamatorie, și în inhibarea leucotrienelor pro-inflamatorii. Una dintre consecințele acestor efecte este legată de ameliorarea microcirculației la nivel neuronal, dar merită menționat că GLA este studiat, în prezent, și pentru potențialul său rol anticancerigen.

  • Acidul alfa-lipoic (ALA) este o coenzimă care participă la metabolismul celular și intervine în numeroase procese biochimice, inclusiv în reactivarea antioxidanților cunoscuți: vitaminele C și E sau glutationul. ALA este produs de organismul uman, dar nu întotdeauna în cantități suficiente. În ciuda capacității sale de autoregenerare, un supliment de ALA este benefic. O caracteristică aparte a ALA este capacitatea de a pătrunde în toate mediile intra și extracelulare, neutralizând efectul radicalilor liberi de la orice nivel și oferind o protecție optimă împotriva stresului oxidativ. Mai mult, asocierea sa cu acidul gamma-linolenic (GLA) este de dorit, combinația având o acțiune dublă, antioxidantă și neurovasculară, ce combate procesele de distrucție celulară.

  • Ginkgo biloba este o altă sursă importantă de antioxidanți, în special flavonoizi și terpenoizi, la care se adaugă și efectul antiinflamator marcat, mulțumită căruia îmbunătățește circulația sangvină. Utilizatorii susțin că este excelent și ca adjuvant în combaterea stresului și a efectelor îmbătrânirii, optimizând funcțiile cerebrale.

×
Subiecte în articol: farmacii
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close