Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Mare atenție! Cum se manifestă ''degetele Covid''. Semne particulare ale infecţiei cu coronavirus - La ce să fim atenți când vine vorba de pielea noastră

Mare atenție! Cum se manifestă ''degetele Covid''. Semne particulare ale infecţiei cu coronavirus - La ce să fim atenți când vine vorba de pielea noastră

Infecția cu virusul SARS-CoV-2 vine și cu particularități dermatologice nu numai cu simpotmele din sfera ORL Dermatologul Mara Mihai explică la rubrica ''Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea”, care sunt semnele la care trebuie să fim atenți când vine vorba de pielea noastră. Semne care ne duc cu gândul la infecția cu coronavirus. Spre exemplu există manifestări particulare numite și ”degetele Covid”.

Mare atenție! Cum se manifestă ''degetele Covid''. Semne particulare ale infecţiei cu coronavirus - La ce să fim atenți când vine vorba de pielea noastră
de Andreea Cigolea    |    21 Iul 2020   •   10:01

Dermatologul Mara Mihai a enumerat mai multe tipuri de manifestări care apar la nivelul pielii, în cazul infecţiei cu COVID 19.

''Încă nu se ştie în acest moment dacă aceste manifesfări sunt cauzate de virus, de SARS COV-2, sau dacă acestea sunt declanşate de reacţia imunologică din cadrul infecţiei virale, sau chiar postmedicamentos, în cadrul tratamentului pe care pacientul îl efectuează atunci când sunt internaţi. Manifestările acestea sunt de foarte multe tipuri, cea mai frecventă dintre ele fiind afectarea de la nivelul palmelor şi tălpilor şi de la nivelul degetelor.

A mai fost denumită degetele Covid şi dintre toate manifestările cutanate este cea care a fost cel mai mult asociată cu această bială şi chiar există suspiciunea că este mai specifică acestei boli şi că ar putea chiar reprezenta un semn al infecţiei virale.

Aceasta se manifestă prin nişte pete violacee, roşiatice la nivelul extremităţilor care seamănă foarte mult cu ceea ce observăm în degerături. Aceste pete ulterior pot să evolueze, să formeze băşicuţe cu lichid, să formeze răni şi sunt mai frecvente la copilaşi.

Manifestări asemănătoare cu vărsatul de vânt, varicela, semne de COVID

Aşa au arătat studiile şi nu este asociată cu forme foarte severe de boală. Se spune că dispare de la sine după ce se vindecă infecţia virală. Un alt tip de manifestare cutanată este cea care seamănă cu vărsatul de vânt, cu varicela.

Într-adevăr este o suprapunere foarte mare ale manifestărilor dermatologice din cadrul bolii COVID 19 cu bolile copilăriei: varicela, vărsatul de vânt este una dintre ele şi apar acele băşicuţe pe toată suprafaţa corpului, dar, spre deosebire de varicelă unde există leziuni cu lichid, care se vindecă, în cadrul bolii COVID 19 toate leziunule sunt identice pe corpul pacientului. Acesta ar fi semnul distinctiv.

Un alt tip de manifestare seamănă cu erupţiile copilăriei, acelea care nu au băşicuţe, ci doar pete roşiatice, extinse pe toată suprafaţa corpului'', a spus Mara Mihai, medic dermatolog.

×
Subiecte în articol: Andreea Cigolea Sfat de sănătate
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close