Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Dar și Har. Victoria Asanache, navigator medical, detalii despre cum se face corect radioterapia

Dar și Har. Victoria Asanache, navigator medical, detalii despre cum se face corect radioterapia

Dar și Har. Victoria Asanache, navigator medical, detalii despre cum se face corect radioterapia
09 Noi 2018   •   23:52

Victoria Asanache, navigator medical, a explicat la „Dar și Har” cum se face corect radioterapia în cazul bolnavilor de cancer. 

„Iradierea trebuie să ai grijă să fie cu un aparat foarte bun, cu un medic foarte bun, cu un fizician foarte bun. E adevărat că ședințele de radioterapie produc și o fibrozare a organelor respective, dar asta nu înseamnă că pacientul o să moară și nici că nu o să mai fie cum trebuie. Practic, radioterapia produce o sterilizare a zonei radiate. Dacă la nivel celular mai am celule scăpate în urma chimioterapiei, vom rezolva acest lucru. E important ca spitalele și clinicile să aibă aparate care sunt în regulă. 

S-a făcut un progres, în sensul că sunt centre private care au aparate bune. Înainte era o problemă. Dar acum oamenii plătesc strict o consultație și pot să-și facă acest lucru în privat. 

Radioterapie înseamnă cinci zile pe săptămână și pauză sâmbătă și duminică. Problema majoră e a celor care nu sunt din orașul respectiv, unde se face radioterapie”, a explicat Victoria Asanache. 

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close