Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Doi soţi din Arad, salvaţi în ultima clipă după ce au mâncat şuncă şi s-au îmbolnăvit de botulism

Doi soţi din Arad, salvaţi în ultima clipă după ce au mâncat şuncă şi s-au îmbolnăvit de botulism

Momente contracronometru la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, în încercarea de a salva viețile a doi pacienți, soț și soție, care, după ce au mâncat șuncă, s-au îmbolnăvit de botulism.

Doi soţi din Arad, salvaţi în ultima clipă după ce au mâncat şuncă şi s-au îmbolnăvit de botulism
Sursa foto: Getty Images
de Viorel Aydan Cioroi    |    25 Iul 2021   •   16:39

Soțul s-a prezentat ieri, în stare gravă, la Unitatea Primire Urgențe Arad, iar medicii au efectuat în regim de urgență investigațiile medicale, ridicându-se suspiciunea de botulism, conform criteriilor clinice și epidemiologice.

Bărbatul de 59 de ani a prezentat greață, vărsături și tulburări de vedere, simptomele specifice unei crize de botulism.

Deoarece în România nu există ser antibotulinic, directorul medical al SCJU Arad a luat, de urgență, legătura cu DSP Arad și cu Departamentul pentru Situații de Urgență pentru a putea salva viețile celor doi membri ai familiei.

Autoritățile spun că există într-adevăr o problemă cu acest ser, însă, ordinul care urmează să fie dat cu privire la medicamentele pentru nevoi speciale ar urma să rezolve criza legată ce acest ser.

Cei doi soți au primit ser antibotunilic de la un spital din Republica Moldova

”Ieri a fost o zi contracronometru atât pentru mine cât și pentru colegii din cadrul Compartimentului Boli Infecțioase Adulți. Deoarece serul antibotulinic lipsește momentan din unitățile sanitare am început lupta căutărilor împreună cu colegii de la DSP Arad, ISU Arad, DSU București și nu în ultimul rând Ministerul Sănătății prin oameni devotați care au făcut tot posibilul și au găsit serul în Republica Moldova într-un timp de 6-7 ore.

O echipa de la ISU Arad a plecat aseară spre Iași și alta echipa de la ISU Iași au plecat spre Arad, iar undeva pe la mijlocul distanței s-a realizat transferul serului ca să ajungă până în această dimineață la spital și să fie administrat celor doi pacienți.

Pacienții primesc în aceste momente serul antibotulinic și vor rămâne sub supraveghere medicală pe Compartimentul de Boli Infecțioase Adulți II”, a declarat dr. Lenuța Timiș, director medical SCJU Arad.

×
Subiecte în articol: Arad botulism soti spital
Parteneri
Data la care intră pensiile în luna octombrie 2023!
x close