Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Dr. Voichiţa Lăzureanu, despre varianta africană COVID: "Trebuie să încetinim răspândirea acestei tulpini, probabil eficacitatea vaccinurilor este mai mică"

Dr. Voichiţa Lăzureanu, despre varianta africană COVID: "Trebuie să încetinim răspândirea acestei tulpini, probabil eficacitatea vaccinurilor este mai mică"

Alertă la nivel mondial din cauza noii variante africane COVID. Comisia Europeană cere suspendarea zborurilor către Africa de Sud. Voichița Lăzureanu, medic infecționist la spitalul Victor Babeş din Timişoara, a explicat cât de expusă este deja Europa la această variantă.

Dr. Voichiţa Lăzureanu, despre varianta africană COVID: "Trebuie să încetinim răspândirea acestei tulpini, probabil eficacitatea vaccinurilor este mai mică"
de Claudia Popovici    |    26 Noi 2021   •   17:36

Israelul şi Marea Britanie au restricționat deja călătoriile în zona Africii de Sud, tocmai pentru a împiedica răspândirea noii variante. În Israel a fost deja raportat un caz de infectare cu noua tulpină, iar alte două persoane sunt suspecte. Cu toții sunt vaccinaţi anti-Covid. Noua variantă are peste 30 de mutații şi scade eficacitatea vaccinurilor. Experții OMS sunt chiar în acest moment la discuții cu oficiali sud africani din domeniul sanitar pentru a evolua situaţia din ţară.

Voichița Lăzureanu, medic infecționist la spitalul Victor Babeş din Timişoara, a explicat cât de expusă este deja Europa la această variantă.

„Ştim că este în circulaţie, știm că prezintă peste 50 de mutații dintre care se pare 32 de mutații pe acea proteină Spike pe vârf, adică de două ori mai multe ca varianta Delta. Aşa că rămân deschise întrebările: cât de contagioasă şi cât de transmisibilă această variantă şi care este eficacitatea vaccinurilor faţă de această variantă.

"Belgia a confirmat prima persoană infectată cu noua variantă"

Am citit că este deja confirmată în Belgia prima persoana infectată cu această variantă virală cu aceste mutații numeroase. Eu cred că va fi mai repede. Cred că această variantă există în circulaţie de mai mult timp. Acum a început să fie izolată, identificată tot mai des, în tot mai multe ţări. Cu certitudine există pe continentul african, pe continentul asiatic, deci Europa pare că a confirmat primul caz.

Cel mai important este să încetinim răspândirea acestei tulpini, probabil eficacitatea vaccinurilor este mai mică. Să purtăm masca, să ne distanțăm, sigur să vaccinăm o proporție cât de mare cu a treia doză sau cu prima acolo unde este deficitară pentru a avea o mortalitate cât mai mică şi o viaţă cât se poate de normală", a spus medicul Voichița Lăzureanu la Antena 3. 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close