Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Europarlamentarul Ciuhodaru, membru în Comisia anti-cancer: 50% din decese ar putea fi evitate

Europarlamentarul Ciuhodaru, membru în Comisia anti-cancer: 50% din decese ar putea fi evitate

Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru anunță, într-o postare pe Facebook, că a fost ales membru în Comisia anti-cancer și că a inițiat Planul unic de combatere a cancerului la nivel european.

Europarlamentarul Ciuhodaru, membru în Comisia anti-cancer: 50% din decese ar putea fi evitate
Sursa foto: Foto: Facebook Tudor Ciuhodaru
de Adrian Iclozan    |    23 Sep 2020   •   18:30

"Vocea pacienților oncologici din România este, de astăzi, auzită și la nivel european. Am fost ales membru al Comisiei anti-cancer. Este prima dată când se înființează o astfel de comisie specială la nivel european. Comisia este formată din 33 de membri și are drept obiectiv major elaborarea unei noi strategii europene anticancer", a precizat europarlamentarul.

El a adăugat că demersul se justifică întrucât cancerul este a doua cauză de deces la nivelul continentului iar estimările arată ca numărul pacienților oncologici va ajunge la 100 de milioane în următorii ani.

Potrivit lui Ciuhodaru, "există inegalități considerabile între statele membre și în interiorul acestora în ceea ce privește prevenirea cancerului, infrastructurile de depistare și tratament iar medicamentele pot fi inaccesibile sau extrem de scumpe pentru pacienți".

Ciuhodaru mai spune că a propus în Parlamentul European un set de 4 măsuri care se vor concretiza într-un Plan unic de combatere a cancerului și care se referă la prevenție, tratament, suport al pacienților oncologici dar și la cercetarea acestei patologii.

12 măsuri care reduc semnificativ riscul de cancer

El arată că, potrivit codului european  de prevenție a cancerului, sunt 12 măsuri prin care se poate reduce riscul de a contracta boala.

Între acestea se numără renunțarea la fumat, practicarea sportului, o dietă sănătoasă, fără carne procesată, zahăr și aditivi, reducerea expunerii la soare și la radiații, evitarea agenților cancerigeni la locul de muncă, participarea la programele naționale de depistare timpurie și alăptarea, care are efect benefic, spre deosebire de terapia de substituție hormonală.

×
Subiecte în articol: Tudor Ciuhodaru cancer
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close